Share

Η κιτρινόριζα, κουρκουμάς ή κουρκούμη είναι μια φυσική ρίζα, η οποία όταν αποξηρανθεί και αλεστεί μας δίνει ένα υπέροχο καρύκευμα, με το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα!

 

Το φυτό
Η ρίζα από την οποία προέρχεται ο κουρκουμάς είναι συγγενής  με την ρίζα τζίντζερ, Zingiberaceae και πρόκειται για ένα ποώδες πολυετές φυτό με επιστημονική ονομασία Curcuma longa, όπου φύεται στην Νότια Ασία  ευδοκιμεί σε ζεστά και τροπικά κλίματα!

 

Το καρύκευμα
Όπως προαναφέρθηκε, το καρύκευμα αυτό προκύπτει από την αποξήρανση της ρίζας και εν συνεχεία με την  άλεση της, η μορφή αυτή είναι και η συνηθέστερη στην αγορά ή τις κουζίνες! Εναλλακτικά χρησιμοποιείται σαν φρέσκια ρίζα!

Γευστικά πρόκειται για έντονου χαρακτήρα, πικάντικο καρύκευμα με άρωμα σαν απαλής μουστάρδας, με ελαφριά  πικρή επίγευση!

Στη μεσαιωνική Ευρώπη, ο κουρκουμάς διαδόθηκε σαν το  ινδικό σαφράν!Κουρκουμάς Ρίζα

 

Παραγωγή και Χρήση
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός και με την ονομασία τούρμερικ!
Παράγεται ως επί το πλείστον στην Ινδία και το Πακιστάν, για τους λαούς της Ασίας, ο κουρκουμάς σε κάθε μορφή του,  αποτελεί «ιστορία» για χιλιάδες χρόνια τώρα, όχι μόνο σαν συστατικό μαγειρέματος  στην παραδοσιακή Κουζίνα τους αλλά και σαν φυσικό φάρμακο, υλικό βαφής ή σαν απαραίτητο στοιχείο σε ινδικές σε θρησκευτικές τελετές!

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα βασικά συστατικά του καρυκεύματος κάρυ αλλά και της αγαπημένης μας μουστάρδας, όπου προσδίδει και το κίτρινο χρώμα τους και φυσικά την ιδιαίτερη γεύση του!

Επίσης επειδή το χρώμα του έχει την ισχυρή ιδιότητα να χρωματίζει, χρησιμοποιείται και σαν χρωστική ουσία σε τρόφιμα με κωδικό Ε100 αλλά  και στον χρωματισμό υφασμάτων!

Ο κουρκουμάς, αρχικά και καθόλου τυχαία, καθιερώθηκε σαν τυπικό συστατικό στα περισσότερα πιάτα της παραδοσιακής  Ασιατικής Κουζίνας, όχι τόσο για την γεύση του αλλά επειδή η κουρκουμίνη, η ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση που περιέχει η ρίζα, είναι φυσικό φάρμακο!

 

Στην μαγειρική
Τον κουρκουμά δεν τον συναντάμε μόνο στην Ινδικά και γενικά Ασιατική Κουζίνα!
Ο κουρκουμάς είναι ένα «μαγευτικό» πικάντικο καρύκευμα ικανό να εμπλουτίσει φαγητά αλλά και γλυκά σε κάθε κουζίνα αλλά και να τους δώσει το καταπληκτικό του χρώμα!

Ένα γνωστό πιάτο στο οποίο χρησιμοποιείται ο κουρκουμάς είναι το ριζότο Μιλανέζα, προσθέστε το επίσης σε κρέμες ή σάλτσες, σε συνταγές με κοτόπουλο, λαχανικά, αρνί,  γιαούρτι, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες! Σε τουρσί, σε κέικ, παγωτά και άλλα γλυκά, ιδιαίτερα αν θέλουμε να τους δώσουμε κίτρινο, εντυπωσιακό χρώμα, μια μικρή ποσότητα αρκεί! Σε πάρα πολλές συνταγές όπου ταιριάζει το τζίντζερ, ταιριάζει και ο κουρκουμάς!

 

Φαρμακευτική ΧρήσηΚουρκουμάς
Με τον κουρκουμά δεν θα καρυκεύσετε, αρωματίσετε ή χρωματίσετε μόνο το φαγητό σας …θα το εμπλουτίσετε φυσικά με ένα από τα πιο αναγνωρισμένα, για τις ευεργετικές  του ιδιότητες, βότανο και να παρέχεται στο καθημερινό σας διατροφολόγιο μία δόση των ευεργετικών ιδιοτήτων  του!
Στην Ινδία χρησιμοποιείται σαν ένα από τα βασικά βότανα στον κλάδο της μεθόδου ιατρικής Αγιουβέρδα.

Ο κατάλογος των θετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό είναι μακρύς!
Έπειτα από επιστημονικές έρευνες  προστατεύουν από τον καρκίνος και την νόσο Αλτσχαιμερ καθώς φαίνεται ότι οι φυσικές φαινόλες του κουρκουμά βοηθούν να ανακόψουν την ανάπτυξη όγκων καρκίνου, και ειδικά στον  καρκίνο του προστάτη!

? Επίσης είναι ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες και περιέχει  κορτιζόνη, η οποία δρα αποτελεσματικά χωρίς τις παρενέργειές της!
? Βοηθά στα αποτελεσματικά στα κρυολογήματα, την διάρροια, τα φλέγματα και την καταρροή αλλά και στην αποβολή των τοξινών!
? Επίσης στο να να ελαττωθούν τα επίπεδα του ζαχάρου, στην υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ανεβάζει τα επίπεδα του χαμηλού αιματοκρίτη!
? Τέλος βοηθά δερματολογικά τις ουλές και την ακμής βοηθώντας την επούλωση τους, περιέχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες !

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να θεωρούμε θεραπευτικό κάθε βότανο, να έχουμε στο μυαλό μας ότι απλά βοηθά, ενεργεί ευεργετικά, ίσως προλαμβάνει και απαλύνει συμπτώματα!

 

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο