Κρεμμυδόπιτα από την Μύκονο

2.3K

Η Μύκονος παράγει: Λούζα, κοπανιστή, τυροβολιά, ψήνει τη μόστρα, τις κουλούρες της Λαμπρής, τα ραφιολάκια, μελόπιτες και κρεμμυδόπιτα. Η Μύκονος, αυτό το υπέροχο μοναδικό νησί που δίκαια θεωρείται ο τοπ καλοκαιρινός προορισμός, δεν είναι μόνο ένα κοσμοπολίτικο νησί, αλλά ένα νησί με βαθιά παράδοση στην κυκλαδίτικη γαστρονομία.

Όποιος έχει βρεθεί στη Μύκονο, εκτός από την καλοκαιρινή σεζόν, σίγουρα έχει εκτιμήσει τη φιλοξενία των κατοίκων, την ομορφιά του τόπου, την ηρεμία και τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.

Η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, που τη συντονίζει ο Δημήτρης Ρουσσουνέλος, έχει αναδείξει τη Μυκονιάτικη γαστρονομία, τις «ανησυχίες» των κατοίκων για την αναβίωση της αγροτικής ζωής, της παράδοσης, της τυροκόμησης, του πολιτισμού και ό,τι άλλο θα υπενθυμίσει σε όλους πως η Μύκονος είναι πολυπρόσωπη και ιδιαίτερη!

Αυτό το Πάσχα θα γεμίσω πάλι το τραπέζι μου με παραδοσιακά εδέσματα, όπως κάθε χρόνο. Τοπικές συνταγές, παραδόσεις, ήθη και έθιμα από νησιά και στεριά, ετοιμάστηκαν και θα τα μοιραστώ μαζί σας, ξεκινώντας από την τόσο απλή αλλά γευστική κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου.

Η κρεμμυδόπιτα είναι «ξεκάθαρη», θέλει τυρί μαλακό, λευκό, ανάλατο και σχετικά υπόξινο δηλαδή την τυροβολιά της Μυκόνου, θέλει την αψάδα και την γλύκα του κρεμμυδιού, ένα μάτσο άνηθο για φρεσκάδα και παραδοσιακά, χοντρό φύλλο. ένα φύλλο κατάλληλο και για παραδοσιακές πίτες που θέλουν μόνο δύο ζυμαρένια φύλλα ώστε να «κλείσουν» μέσα τους όλη τη γέμιση, για ένα τραγανό και ζηλευτό αποτέλεσμα!

Αυτή την επιτυχημένη και παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα θα την απολαύσουν όλοι στο γιορτινό τραπέζι, γι΄αυτό φρόντισε να ψήσεις αρκετή. Η ελαφριά της κρεμμυδένια – τυρένια γεύση ταιριάζει γάντι με τα υπόλοιπα Πασχαλινά εδέσματα, και επειδή αυτή η πίτα είναι σίγουρη επιτυχία, έχε «πρόχειρη» τη συνταγή για να τη δώσεις.


Κρεμμυδόπιτα από την Μύκονο

[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 10′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 50′  [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 16 κομμάτια [/vc_column][/vc_row]


 

Υλικά

1 συσκευασία ζύμη κουρού
1000 gr. τυροβολιά Μυκόνου
3 ξερά κρεμμύδια
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ματσάκι άνηθο
3 αυγά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σουσάμι, προαιρετικά

 

Εκτέλεση


[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Αφήνουμε τη ζύμη κουρού μέσα στην συσκευασία της, εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap]  Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το τυρί, το οποίο θρυμματίζουμε, τα 3 αυγά, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Ανοίγουμε το ένα φύλλο κουρού, το απλώνουμε σε ταψί το οποίο έχουμε λαδώσει και τοποθετούμε όλη τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες ώστε να «κλείσουμε» την κρεμμυδόπιτα.

[dropcap type=”1″]4[/dropcap]  Αλείφουμε με ασπράδι αυγού, ενώ με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε ελαφρά την κρεμμυδόπιτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C.

Συνταγή για Τυρόπιτα Κουρού

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Την τυροβολιά τη βρίσκουμε σε delicatessen, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μυζήθρα ή ανθρότυρο.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ξερά κρεμμύδια.

 

Πασχαλινές Πίτες Συνταγές

Τυρόπιτα με Φύλλο Κουρού Συνταγές

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου Συνταγή

Συνταγή για Παραδοσιακή Κρεμμυδόπιτα

Τυρόπιτα Συνταγή

Πασχαλινή Τυρόπιτα Συνταγές

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close