Share
Κριτσίνια με Κοπανιστή πλασμένα και μία υπέροχη προσπάθεια ανάδειξής της!

Η Ελλάδα έχει έναν θησαυρό από τυριά, από την μία άκρη της Ελλάδος μέχρι την άλλη, κάθε τόπος και μια ποικιλία τυριών, πολλές φορές ΠΟΠ, αναγνωρισμένα, άλλες φορές στο προσκήνιο παραμένουν πρωταγωνιστές μόνο στον τόπο τους, μικρά και μεγάλα τυροκομεία και αντίστοιχες παραγωγές, όπως και να έχει το τυρί είναι βαθιά ριζωμένο στο ελληνικό DNA και το τυρί ριζωμένο στο Ελληνικό τραπέζι.
Η τρανή και διάσημη φέτα, η γραβιέρα πολλών τόπων, το κλασικό κασέρι, το αγαπημένο κεφαλοτύρι, η μυζήθρα, ο ανθότυρος είναι λίγα από τα πιο γνωστά τυριά στην Ελληνική αγορά, αυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά εδώ και χρόνια ενώ αμέτρητα κατά περίσταση και τόπο.

Ένα από αυτά τα τυριά είναι και η κοπανιστή, ένα δυνατό πικάντικο, αλειφώδες τυρί, όξινο, αλμυρό και με έντονο άρωμα, μείγματα φρέσκου γάλακτος, το χρώμα ποικίλει ανάμεσα στο υπόλευκο μέχρι και το απαλό κιτρινορόζ και φυσικά νησιώτικη καταγωγή.

Η κοπανιστή θυμίζει γευστικά τα μπλε τυριά και συνήθως θα συναντήσετε την κοπανιστή ως ΠΟΠ τυρί των Κυκλάδων, κυρίως της Μυκόνου αλλά και της Τήνου.

Η Μύκονος την θεωρεί καμάρι της και τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ μια ομάδα ανθρώπων να προσπαθεί να την αναδείξει ακόμη περισσότερο και να της δώσουν μια διαφορετική γευστική προσέγγιση από εκείνη που ως τώρα παραδοσιακά γνωρίζουν οι περισσότεροι.
Η σπουδαία αυτή προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων που «εργάζονται» τόσο για την ανάδειξη της κοπανιστής όσο και για το ίδιο το νησί, το οποίο ακόμη κρατά ζωντανό τον νησιώτικο χαρακτήρα του, παρότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν αμιγώς κοσμοπολίτικο προορισμό, είναι γεγονός έτσι λοιπόν σε μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, όπου θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, συμμετέχουν ως εισηγητές, ο ειδικός σε θέματα οίνου κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ. Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας κ. Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή) κ. Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, και από τη Μύκονο οι Άννα Γρυπάρη, Δημήτρης Ρουσσουνέλος και Γιώργος Συριανός, θα εισηγηθούν για όλα τα σημαντικά θέματα γύρω από τον γαστρονομικό τουρισμό της Μυκόνου μέχρι και τις προϋποθέσεις νόμιμης εμπορίας-παραγωγής κοπανιστής με ότι θέματα προκύπτουν γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα! Επίσης μια ομάδα μαγείρων και σεφ έχουν αξιοποιήσει και αναδείξει την κοπανιστή σε ανατρεπτικές συνταγές.

Η Ελληνική γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα και παράδοση είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του προσέγγισης και ανάδειξης του Ελληνικού τουρισμού, ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι το έχουν αντιληφθεί και το αποδεικνύουν!

Για πληροφορίες σχετικά με το γαστρονομικό, παραγωγικό και επιστημονικό 2ήμερο μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εδώ και να παρακολουθείτε όλες τις εξελίξεις στην Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

«Η κοπανιστή. Ορμητική σαν τον βοριά. Απρόσμενη σαν τη θάλασσα. Πικάντικη σαν τους ανθρώπους. Ατίθαση σαν τα κατσίκια. Ωραία σαν άνυδρη Κυκλάδα. Καυτερή, πιπεράτη, αψιά, θυελώδης όπως η γεωγραφική της θέση. Δώσε της χώρο να απλωθεί και θα σε πάει ψηλότερα.»
Αυτή είναι η κοπανιστή συνοδεύει εκπληκτικά το κρασί, τα φρούτα, τις σούπες, φτιάχνει μια υπέροχη τυροσαλάτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές-πολλές συνταγές, απλά δοκιμάστε την!


 

Κριτσίνια με Κοπανιστή

° Έτοιμα σε: 60′
° Μερίδες: 20-25 κριτσίνια

Υλικά
>
200 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
>
50 gr. αλεύρι σκληρό
>
35 ml. ελαιόλαδο
>
½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή
>
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
>
100 gr. κοπανιστή Μυκόνου
>
130 ml. νερό
> Σουσάμι

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Κοσκινίζουμε τα άλευρα και τα ανακατεύουμε με την μαγιά.
Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το νερό χλιαρό, αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη να «ενεργοποιηθεί» η μαγιά.

Συνταγή για Κριτσίνια

Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ενσωματώνουμε την κοπανιστή, αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι, η ζύμη που θα πάρουμε θα είναι εύπλαστη και δεν θα κολλάει στα χέρια.

Κοπανιστή Μυκόνου Συνταγές

Αφήνουμε σκεπασμένη την ζύμη για 30 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Συνταγές με Τυρί Κοπανιστή

Σε ένα δίσκο ψησίματος στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Κόβουμε κομμάτια ζύμης 20-22 gr. και πλάθουμε σε κορδόνια το ζυμάρι.

Συνταγές για Κριτσίνια

Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή άλλους σπόρους, μυρωδικά και μπαχαρικά.

Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και ψήνουμε για 25 λεπτά 175ο C στην λειτουργία του αερόθερμου.

Συνταγές με Κοπανιστή

Τα κριτσίνια μόλις βγουν από τον φούρνο θα είναι ακόμη «μαλακά», ακουμπήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν, την άλλη ημέρα θα είναι τραγανά και μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα μεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Τips:
Χρησιμοποιήστε ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, μοσχοκάρδο, κοκκινοπίπερο, θρούμπι ή βρώμη για δώσετε στα κριτσίνια επιπλέον γεύσεις και αρώματα!

Κριτσίνια Συνταγές

 

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο