Share

Αν έχετε βρεθεί στην Κίμωλο σίγουρα θα γνωρίζετε τη λαδένια, την «αρχαιότερη» πίτσα!
Μια εύκολη συνταγή για ψωμί, το οποίο οι ντόπιοι νοστιμίζουν μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι και πολύ ελαιόλαδο, γι΄αυτό και την ονόμασαν λαδένια!
Η λαδένια είναι μια παραδοσιακή, απλή, λιτή και υπέροχη σαν το πανεμόμορφο νησί της Κιμώλου!


 

Λαδένια Κιμώλου

° Έτοιμα σε: 120′
° Μερίδες: 10-12

Για την Ζύμη
350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 gr. αλεύρι σκληρό
320 ml. νερό περίπου
8 gr. ξερή μαγιά
50 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστείτε
2-3 μεγάλα κρεμμύδια
6 μεγάλες ντομάτες
100 ml. ελαιόλαδο περίπου
Χοντρό αλάτι

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι.
Σε ένα μπώλ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη.

Συνταγή για Λαδένια Κιμώλου

Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουμε μια απαλή, μεταξένια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.

Ελληνικές Παραδοσιακές Συνταγές

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.

Συνταγές Παραδοσιακές Κιμώλου Λαδένια

Σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε αρκετό ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα το ζυμάρι και πιέζουμε με τα χέρια μέχρι να ανοίγει προσθέτοντας και πάλι ελαιόλαδο στην επιφάνεια.

Πίτα Λαδένια Συνταγές

Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Λαδένια Συνταγές

Ψήνουμε στους 200°C Κελσίου για 10 λεπτά και κατόπιν στους 180°C Κελσίου για 30-35 λεπτά.
Σερβίρεται ζεστή και κρύα.

Λαδένια Κιμώλου Συνταγή

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Σχόλια

    • Καλημέρα Peps!!
      Νομίζω οτι η λαδένια είναι αγαπημένη συνταγή, εύκολη, απλή και τόσο νόστιμη!

Αφήστε ένα σχόλιο