Share

Μύρισαν Χριστούγεννα στην κουζίνα και σας δίνω συνταγή μελομακάρονα!
Μη διστάζετε να δοκιμάσετε να τα κάνετε κι εσείς είναι πολύ εύκολο!

Συνταγή Μελομακάρονα Recipe

Μελομακάρονα

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιουλίου 19, 2013

  • Απόδοση: 1 (60 Μερίδες)
  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 45 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 60 λεπτά

Μύρισαν Χριστούγεννα στην κουζίνα και σας δίνω συνταγή μελομακάρονα! Μη …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Η ζύμη
    Χτυπάμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη για 3′ λεπτά στο μίξερ.
    Προσθέτουμε την αλυσίβα,το λικέρ,τον χυμό από τα πορτοκάλι και τα λεμόνια,το ξύσμα από το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι, το κονιάκ μέσα στο οποίο διαλύουμε την σόδα, τα κανελογαρύφαλα, την βανίλια και τέλος σταδιακά το σιμιγδάλι.
  2. Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπώλ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και το αναμυγνείουμε ζυμώνοντας με το χέρι.
    Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή,λεία και ελαστική ζύμη που να μήν κολλάει!
    Δεν ταλαιπωρούμε για πολλή ώρα την ζύμη!
  3. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα δεν τα θέλουμε "πατημένα" αλλά τσουπωτά, πατάμε λίγο με τον τρίφτη το λεπτό μέρος για να δώσουμε το κλασικό σχεδιάκι από πάνω.
    Τα βάζουμε σε αντικολλητικό δίσκο και τα ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο για 25′ λεπτά.
  4. Tο σιρόπι
    Σε μία κατσαρόλα βράζουμε την ζάχαρη με το νερό, το μέλι,τα μοσχοκάρφια και την φλούδα πορτοκαλιού.
    Βράζουμε το σιρόπι, όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε το σιρόπι και όταν πλέον δεν θέλει ξάφρισμα είναι έτοιμο για χρήση.
    Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  5. Tο μέλωμα
    Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι τα αφήνουμε 1 λεπτό βυθίζοντας τα απαλά με την τρυπητή κουτάλα.
    Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί,και ρίχνουμε με μία βαθιά κουτάλα λίγο σιρόπι,τα αφήνουμε εκεί μέχρι να βγούν τα επόμενα μελομακάρονα.

    Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι!
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Σχόλια

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σου στο blog.
    Το παρακολουθώ αρκετό καιρό και έχω φτιάξει συνταγές σου με απόλυτη επιτυχία.

    Όσον αφορά την συνταγή αυτή,να υποθέσω ότι αντικαθιστούμε την αλυσίβα με ίση ποσότητα (180ml.) πορτοκαλιού ή αναψυκτικού σόδας…???

    Επίσης,θα σου ήταν εύκολο να μου πεις πως ακριβώς φτιάχνεις την αλυσίβα…???
    Έχω ψάξει ήδη αρκετά στο internet, δεν σε ρωτάω γιατί θέλω να σε κουράσω, αλλά εσύ έχεις φτιάξει την συνταγή και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
    Και εάν σου είναι εύκολο και έχεις τον χρόνο, να μου πεις πια ακριβώς είναι η χρησιμότητα αυτού του υλικού στην συνταγή….???

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη που γίνομαι κουραστικός.

    Να έχεις καλές γιορτές και συνέχισε την καταπληκτική δουλειά που κάνεις…!!!!

    • Καλησπέρα Νίκο! Ευχαριστώ για το Feedback σχετικά με τις συνταγές και τα καλά σου λόγια!

      Λοιπόν σε αυτό το link θα δεις τον τρόπο που φτιάχνουμε την αλισίβα: http://www.funkycook.gr/alisiva-gia-gluka/
      Επίσης η ποσότητα που αντικαθιστούμε είναι σωστά όπως είπες τα 180 ml.

      H αλισίβα δεν είναι πάντα απαραίτητη αλλά όπως έλεγε η γιαγιά μου και γενικά όπως διαβάσει ή ακούσει από νοικοκυρές, βοηθά στο να δώσει τραγανή υφή, κάτι όμως που μπορείς να το πετύχεις πιστεύω και με το πορτοκάλι!

      Ευχαριστώ, καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Αφήστε ένα σχόλιο