Αν κάποιος με ρωτούσε ποια γλυκιά ανάμνηση έχω από τα  90’s,  θα απαντούσα αμέσως μηλόπιτα και συγκεκριμένα τη γεύση της μηλόπιτας κέικ.

Η μηλόπιτα και μαζί με οι τρεις χάριτες, το ρετιρέ και το άλμπουμ με τα αυτοκόλλητα.

Αργότερα το Beverly Hills, τα fly jacket, τα ηλεκτρονικά, τα ουφάδικα, τις κασέτες και το ασταμάτητο replay του Smells Like Teen Spirit των Nirvana, το Sabotage των Beastie Boys και το Da Funk!

Από τη μάνα μου, την κυρία Χαρίκλεια, τη γειτόνισσα, τη μαμά της φίλης μου της Ζωής μέχρι και τη μαμά του φίλου μου του Δημήτρη που ζούσε στο Βόλο, όλες είχαν την «καλύτερη» συνταγή για μηλόπιτα!

Μηλόπιτα και από κοντά το κέικ με ινδοκάρυδο – καρύδα (σου είχα δώσει συνταγή που μπορείς να δεις εδώ) και φυσικά οι δυνατές, και κάθε είδους, σοκολατόπιτες, το μιλφέιγ και η αρχή του τιραμισού.

Ήμουν περίπου 11 ετών όταν σε μια φιλική επίσκεψη στην Αθήνα, στον οικογενειακό μας φίλο, τον Φώντα, δοκίμασα την περίφημη μηλόπιτα της Άννας, συνταγή εξαιρετική! Ζουμερό κέικ και κομματάκια από μελωμένο μήλου στην επιφάνεια, αυτή η ανάποδη μηλόπιτα με είχε κερδίσει!

Μηλόπιτα Νηστίσιμη

Ήδη είχα ξεκινήσει να μαγειρεύω από πολύ νωρίς, όμως δεν καταπιανόμουν αρκετά με τη ζαχαροπλαστική εκτός από απλά γλυκίσματα, όπως κρέμες και μους που μου άρεσαν πολύ.

Στα  15 ζήτησα από τον μπαμπά να μου αγοράσει ένα βιβλίο ζαχαροπλαστικής ως Χριστουγεννιάτικο δώρο και μου το πήρε και μαζί το αγαπημένο μου ψηλόμεσο Levi’s jean!

Ξεφυλλίζοντάς το, ΙΔΟΥ η ανάποδη μηλόπιτα, που πρέπει να δοκίμασα πάνω από 4 φορές με παταγώδη αποτυχία!

Κάθε Παρασκευή ζητούσα από τη  μαμά μου 500 δραχμές να πάρω κάποια από τα υλικά και μετά το σχολείο προσπαθούσα να πετύχω την ανάποδη μηλόπιτα.

Θυμάμαι τη μαμά με την περμαντάντ και το φούξια μεταξωτό της πουκάμισο, να μου λέει κάθε φορά:  πρέπει να βάλεις Βιτάμ είναι κέικ, το κέικ πετυχαίνει μόνο με Βιτάμ και  να το αφρατέψεις καλά, έτσι ήρθε η επιτυχία.

Φέτος το Βιτάμ γιορτάζει τα 70 χρόνια του, 70 χρόνια αγάπη για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, γεύση στο Ελληνικό τραπέζι και απόλυτη επιτυχία στα κέικ μας!

Το Βιτάμ που μας μεγάλωσε όχι μόνο συνεχίζει ακάθεκτο αλλά εμπλουτίζει τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική με ποικιλία νέων προϊόντων για κάθε περίσταση και ανάγκη!

Ετσι κι εγώ γιορτάζω μαζί τους φτιάχνοντας την πιο υπέροχη ανάποδη μηλόπιτα κέικ.

Όμως η παλιά εκείνη συνταγή των 90’s που προσαρμόζεται την σημερινή εποχή και σ΄ενα νέο προϊόν με Βιτάμ χωρίς λακτόζη , συνεχίζει να με συγκινεί το ίδιο.

Σ΄αυτή τη μηλόπιτα δεν θα βρεις αυγά ή άλλα ζωικά όλη τη νόστιμη δουλειά την κάνει ο πουρές μήλου (apple sauce), το Βιτάμ χωρίς Λακτόζη και τα καραμελωμένα μήλα!

Μυρωδάτο, τρυφερό κέικ που κάνουν αυτή την εκδοχή της ανάποδης μηλόπιτας πάντα επίκαιρη σα γλύκισμα και το ίδιο νοσταλγική με τότε. Ας γιορτάσουμε λοιπόν τα 70 χρόνια ζωής του Βιτάμ!


Ανάποδη Μηλόπιτα Κέικ
Χρόνος Προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος Εκτέλεσης: 10′ 
Χρόνος Ψησίματος: 50′
Μερίδες: 10

Υλικά

Για τον πουρέ μήλου (Apple Sauce)
3 μεγάλα μήλα
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το κέικ
100 g. Βιτάμ χωρίς λακτόζη
95 g. αλεύρι μαλακό
100 g. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 g. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
50 ml. χυμό πορτοκαλιού
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
¼ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντερ σκόνη
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη φόρμα
50 g. Βιτάμ χωρίς λακτόζη
50 g. μαύρη μαλακή ζάχαρη
2 μήλα

Εκτέλεση

1  Ετοιμάζουμε τον πουρέ μήλου: διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμη και 2 ημέρες νωρίτερα. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κάθε μήλο σε 6 φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες σε πυρίμαχο σκεύος, το οποίο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 165ο Κελσίου.

Μόλις μαλακώσουν τα μήλα τα πολτοποιούμε μαζί με την κανέλα στον επεξεργαστή τροφίμων (multi) και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αφήνουμε το Βιτάμ χωρίς λακτόζη να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

2  Ετοιμάζουμε τα μήλα και τη φόρμα:
Καθαρίζουμε τα μήλα, κόβουμε σε χοντρές φέτες και όσο μήλο περισσέψει το κόβουμε σε κύβακια.

Χρησιμοποιούμε μια φόρμα αντικολλητική κατάλληλη για κέικ μετρίου μεγέθους, μακρόστενη, στρογγυλή ή ταψί αντικολλητικό.

Αλείφουμε τον πάτο της φόρμας με το Βιτάμ, προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και καλύπτουμε με τις φέτες του μήλου, όπου υπάρχουν κενά προσθέτουμε τα κυβάκια μέχρι να καλυφθεί εντελώς.

3  Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το κέικ: Σ΄ενα ευρύχωρο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το Βιτάμ, χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα σταματαμε το χτύπημα, προσθέτουμε τον πουρέ μήλου και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε το baking powder με το χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Μεταφέρουμε στη φόρμα και ψήνουμε στους 175ο C για 50 λεπτά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει περίπου 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε το κέικ ζεστό η σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ανάποδη Μηλόπιτα Συνταγή

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να αρωματίσουμε το κέικ με κονιάκ ή ό,τι μας αρέσει.
– Για το κέικ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες ποικιλίες μήλου.
– Η apple sauce φτιάχνεται με διάφορους τρόπους, αυτή είναι ο πιο σύντομος, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε αποστειτωμένα βάζα και να την χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.
– Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ολόκληρο μήλο στο μείγμα του κέικ.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μαύρη μαλακή ζάχαρη και λευκή κρυσταλλική, όμως η καστανή δίνει μια καραμελένια, υπέροχη και ξεχωριστή γεύση.

Ανάποδη Μηλόπιτα Συνταγές Νηστίσιμες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Σχόλια

  1. Τι ωραίο ταξίδι στα παιδικά-εφηβικά μας χρόνια…. Μάλλον κάπου παράλληλα μεγαλώναμε.
    Με τα levi’s, τα μποτάκια timberland, τα walkman και τα σπιτικά κέικ.
    Σαν να ακούω την γιαγιά μου για το Βιτάμ… ήταν συνώνυμο του «βουτύρου» για τα κέικ που φτιάχναμε παρέα.
    Αγαπώ τα μήλα οπότε σίγουρα θα δοκιμάσω και την συνταγή.

Αφήστε ένα σχόλιο