Share

Αν κάτι μπορεί να χαρακτηριστεί καλοκαίρι μέσα στο πιάτο μου αυτό μπορεί να είναι μόνο μια ντοματοσαλάτα.
Από την μια άκρη της χώρας ως την άλλη η ντοματοσαλάτα έχει διεκδικήσει έτη και έτη την σχεδόν καθημερινή εμφάνιση της στο τραπέζι!

Τι πιο υπέροχο από ένα γεμάτο πιάτο από ζουμερές εποχιακές ντομάτες, λίγο τυρί, περιχυμένη με ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με την ρίγανη που σου μάζεψε κάποια θεία, γιαγιά, γειτόνισσα… αυτή είναι η βάση της, μετά ανάλογα τα κέφια, την ώρα και την έμπνευση εμπλουτίζεται με τα υπόλοιπα γνωστά ή και άγνωστα υλικά.

Και είναι και τα άπειρα της ονόματα, οι πολλές της παραλλαγές σε όποιο μέρος  και να βρεθείς σε περιμένει μια άλλη ντοματοσαλάτα, με άλλο όνομα, με άλλα υλικά και την δική της μοναδική «άποψη».

Την ντοματοσαλάτα του ο κάθε τόπος την «φιλεύει» με ότι αγαπάει, κάπαρρη, παξιμάδια, τυριά, μυρωδικά, άλλος τόπος άλλος τρόπος…

Μια τέτοια σαλάτα είναι και το μιρμιζέλι, η ντοματοσαλάτα που θα έτρωγες στην Κάλυμνο και που αυτό το καλοκαίρι δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω. Η διαφορά της με τις άλλες ντοματοσαλάτες είναι οτι «παντρεύουν» το παστό ψάρι, την μελιτζάνα με κοπανιστή, μάλλον μη συνηθισμένος συνδυασμός για τους περισσότερους αλλά εκεί στην Κάλυμνο αυτό κάνουν και χρησιμοποιούν κολιό παστό, αν δεν βρεις και οι σαρδέλες κάνουν την δουλειά τους, τέλος αν δεν κατάφερες να βρεις κοπανιστής χρησιμοποίησε γαλομυζήθρα όπως έκανα κι εγώ.

 

Μιρμιζέλι, Σαλάτα Καλύμνου

Μιρμιζέλι Κάλυμνου

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιουλίου 7, 2014

  • Απόδοση: 4 Μερίδες

Η παραδοσιακή Καλύμνια σαλάτα που αξίζει να δοκιμάσεις!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις μελιτζάνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
    Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες.
    Συνταγές για Σαλάτες
  2. Βρέχουμε και σπάμε το παξιμάδι, σε ένα μπωλ κόβουμε σε μέτρια κομμάτια την ντομάτα, τις μελιτζάνες, το αγγούρι.

    Παραδοσιακές Συνταγές Κάλυμνος
  3. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το θρούμπι και την κοπανιστή και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
    Συνταγές Κάλυμνος
  4. Σερβίρουμε την σαλάτα με τα φιλέτα του ψαριού που επιλέξαμε, τις ελιές, μια κουταλιά κοπανιστή, ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και θρούμπι.
    Μιρμιζέλι Σαλάτα Παραδοσιακή

  5. Σαλάτα Μιρμιζέλι Κάλυμνος

  6. Σαλάτα Μιρμιζέλι Καλύμνου
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Σχόλια

  1. καλησπέρα,
    τις μελιτζάνες δεν τις ψήνετε? έχω φάει τη σαλάτα αυτή αλλά οι μελιτζάνες ήταν ψημένες.
    φιλικά
    λένα

    • «Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις μελιτζάνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν»
      είναι το πρωτο βήμα της συνταγής Λένα, πρόκειται για εξαιρετική σαλάτα!
      φιλικά,
      Ε.

Αφήστε ένα σχόλιο