Τί σημαίνει η λέξη μπρικόπιτα δεν γνωρίζω όμως ξέρω πως είναι μια εξαιρετικά πεντανόστιμη κοτόπιτα με κρέμα από καλαμποκάλευρο.

Η καταγωγή της είναι κυρίως από το Μεσσολόγγι αλλά τη βρίσκουμε και στην Ήπειρο και ως γρονθόπιτα, την πρώτη φορά που δοκίμασα αυτή την πίτα από τη μαμά του Χρήστου, την κυρία Ρίτα, ήμουν πολύ επιφυλακτική αλλά έγινε μια από τις αγαπημένες μου.

Η κοτόπιτα – μπρικόπιτα κρύβει μια «καθαρότητα» στη γεύση της, δεν περιέχει τυρί όπως άλλες κοτόπιτες και ενώ μοιάζει απλή έχει το δικό της τρόπο να σε «ξελογιάσει».

Το καλύτερο για την επιτυχία της είναι το χωριάτικο κοτόπουλο ώστε να δώσει όλη τη γεύση του, συνήθως χρησιμοποιώ μπουτι και στήθος ενώ για την κρέμα προτιμώ μόνο το καλαμποκάλευρο και όχι σιμιγδάλι.

Τις τελευταίες φορές σκέφτηκα ν΄αντικαταστήσω το απλό χωριάτικο φύλλο με Χωριάτικο Φύλλο «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa, αυτό το υπέροχο και ξεχωριστό φύλλο με τη γεμάτη γεύση ταίριαξε γάντι σ΄αυτή τη συνταγή!

Το αποτέλεσμα; Απίθανο, τραγανό φύλλο με ζουμερή γέμιση, την πρόσφερα σ΄ένα φιλικό δείπνο κερδίζοντας τις εντυπώσεις αλλά η μεγάλη της επιτυχία ήταν στο παιδικό πάρτυ της Ιωάννας, δεν έμεινε μπουκιά! Γεια στα χέρια σου «alfa» με τα ωραία σου φύλλα!


Μπρικόπιτα_Κοτόπιτα με Κρέμα από Καλαμποκάλευρο


Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 16 κομμάτια

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa
800 γρ. κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες χωρίς πέτσα)
70 γρ. καλαμποκάλευρο
2 ξερά κρεμμύδια
60 γρ. βούτυρο
4 αυγά
Ελαιόλαδο
Χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε τη μπρικόπιτα.

2
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σ΄ευρύχωρη κατσαρόλα σωτάρουμε με το μισό βούτυρο το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε αρκετό χοντροτριμμένο πιπέρι, 1200 ml. ζεστό νερό και αλάτι.
Βράζουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά και κατόπιν το αφαιρούμε από το ζωμό (κρατάμε όλο το ζωμό γιατί θα μας χρεαστεί) και το ξεψαχνίζουμε.

3
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε 600 ml. ζωμό και το καλαμποκάλευρο, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και αποσύρουμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα αυγά χτυπημένα και αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνoυμε το φούρνο στους 200ο C.

4
Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα 4 φύλλα «τσαλακωμένα» ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη μισή κρέμα από καλαμποκάλευρο, επάνω της το κοτόπουλο και τέλος την υπόλοιπη κρέμα. Κλείνουμε την μπρικόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά.

5
Βγάζουμε την πίτα την περιχύνουμε με 300 ml. από το ζωμό που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο γι΄ακόμη 40 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε αντί για καλαμποκαλευρο να χρησιμοποιήσουμε σιμιγδάλι ψιλό
– Η κοτόπιτα είναι εξαιρετικά νόστιμη χωρίς τυρί όμως, αν θέλουμε, μπορούμε να της προσθέσουμε γραβιέρα ή φέτα

Συνταγές για Κοτόπιτα

Συνταγή για Κοτόπιτα_Μπρικόπιτα

Φύλλο Κιχί Συνταγές

Συνταγή για Κρέμα με Καλαμποκάλευρο

Μπρικόπιτα Παραδοσιακή Πίτα

Πίτα Συνταγές για Πίτες

Παραδοσιακές Συνταγές για Πίτες

Πίτες με Καλαμποκάλευρο Συνταγες

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.