Share
Ο Δημήτρης είναι αυτό που λέμε παιδί για σπίτι όταν δηλαδή καταφέρνει να βρίσκεται στο σπίτι.

Ο Δημήτρης είναι δημοσιογράφος και ανήκει στην ομάδα του I Cook Greek. Η συμμετοχή του σ΄αυτό το κόνσεπτ αποδεικνύει περίτρανα οτι οι άντρες μπορούν να καταφέρουν να μαγειρέψουν και να εντυπωσιάσουν στρώνοντας ένα απλό και ταυτόχρονα ιδιαίτερο γιορτινό γεύμα!

Σας παραθέτω τα κείμενα όπως ακριβώς μου τα έστειλε γιατί μέσα σε όλα τα άλλα τον Δημήτρη τον αγαπώ και για το χιούμορ του!
Επίσης δώστε βάση στο επιδόρπιο γιατί σας έχουμε σύμπραξη δυνάμεων του Δημήτρη με τον αγαπημένο Γιάννη Αποστολάκη παρακαλώ!

Ορεκτικό: Σαλάτα Ρώσικη

για 4-5 άτομα

Η γιαγιά μου η Διαμάντω φτιάχνει ρώσικη σαλάτα σε κάθε γιορτή,  Χριστούγεννα, Πάσχα, γενέθλια, 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Σαμψών, δια πάσα νόσον. Την φτιάχνει τούμπανο, με απ’ όλα. Εγώ τώρα θα τη φτιάξω χωρίς αυγό και ελπίζω η γιαγιά μου να μην ξενερώσει τη ζωή της.

Υλικά
3 πατάτες μεγάλες βρασμένες, χωρίς τη φλούδα
3 καρότα βρασμένα
4-5 αγγουράκια τουρσί
1 φλιτζάνι βρασμένος αρακάς
1 περίπου φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά γιαούρτι (δεν είναι και απαραίτητο)
1 κουταλιά ξύδι λευκό
4 μεγάλα φύλλα μαρουλιού (ή όσα και οι καλεσμένοι)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κρουτόν (κι αυτά προαιρετικά)

Εκτέλεση
Κόβω τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους και τα ρίχνω σε ένα μπολ.
Ρίχνω και το τουρσί κομμένο σε κομματάκια. Ρίχνω και τον αρακά.
Χτυπάω τη μαγιονέζα με μια κουταλιά γιαούρτι (είπαμε, δεν είναι και απαραίτητο το γιαούρτι) και το ξύδι και περιχύνω τα λαχανικά.

Βάζω όσο αλατοπίπερο θέλω, ανακατεύω προσεκτικά (για να μην τα κάνω νιανιά) και το αφήνω για λίγο στο ψυγείο.
Βάζω ένα μεγάλο μαρουλόφυλλο σε κάθε πιάτο (για να νομίζουν ότι τρώνε κανονική σαλάτα τάχα μου), το ραντίζω με ελαιόλαδο και βάζω μια χορταστική κουταλιά ρώσικης από πάνω.

Πασπαλίζω και με τα κρουτόν.
Αν δεν έχω κρουτόν φρυγανίζω λίγο ψωμάκι να είναι ζεστό και τραγανό.
Δεν την δίνεις ξεροσφύρι (ξεροσφυροδρέπανο!) τη ρώσικη.

Ρώσικη Σαλάτα

 Κυρίως Πιάτο: Γιουβέτσι με Βουβάλι

Λοιπόν για κυρίως πιάτο θα φτιάξω βουβάλι για τους κάτωθι λόγους:
1. Θέλατε εορταστικό, δε θέλατε; Ε, βούβαλο δεν φτιάχνεις και κάθε μέρα, είναι σπέσιαλ οκέιζον ματίριαλ.
2. Δε χρειάζεται να πας Κερκίνη. Το βρίσκεις και στην Αθήνα!
3. Έχει ωραιότατα κέρατα και τα ευχαριστιέται.
4. Στο Κινέζικο ωροσκόπιο, ο Βούβαλος είναι μεγάλος μπερμπάντης (σκέψου ότι στο ζώδιο του Βούβαλου ανήκουν οι George Clooney, Richard Gere, Paul Newman, Jack Nicholson και ο Barrack Obama)

για 4-5 άτομα

Υλικά
1 κιλό βουβαλίσιο κρέας για μαγειρευτό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 πακέτο κριθαράκι
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο (πλυμένα, καθαρισμένα, αλλά ολόκληρα, όχι κομμένα)
125 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
125 ml. λευκό κρασί
350 gr. φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
1 ξερό κρεμμύδι ακόμα, αλλά αυτό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 gr. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση
Γεμίζω μια κατσαρόλα με νερό και βράζω τα κομμάτια του βουβαλιού για 15 λεπτά.
Πετάω το νερό από την κατσαρόλα και βάζω ξανά το βουβάλι σε καινούργιο βραστό νερό μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Αφήνω το κρέας να σιγοβράσει και να μαλακώσει (μπορεί να θέλει και 1 ωρίτσα ή παραπάνω, αλλά να έχετε το νου σας).

Όταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας, παίρνω μια άλλη κατσαρόλα και ζεσταίνω το ελαιόλαδο.
Σωτάρω λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σάλτσα για 10 λεπτά στη φωτιά ανακατεύοντας ελαφρά.
Βγάζω τα κομμάτια του βούβαλου από την πρώτη κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.

Σουρώνω το ζωμό με ένα σουρωτήρι και το κρατάω. Έχει πάρει τη γεύση από τα λαχανικά!
Βάζω τα κομμάτια του βούβαλου σε μια γάστρα ή ένα ταψί αν δεν μου βρίσκεται γάστρα.
Ρίχνω το κριθαράκι γύρω-γύρω να καλύψω τα κενά.  Από πάνω ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας που έφτιαξα,
μετά ρίχνω το κρασί και από πάνω ρίχνω όσο ζωμό χρειάζεται για να καλύψει το κριθαράκι.

Πρέπει να το καλύπτει 2 δάχτυλα. Αν δεν το καλύπτει, βάζω και λίγο σκέτο βραστό νερό.
Καλύπτω τη γάστρα/ταψί. Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά.
Στα 20 λεπτά το βγάζω και δοκιμάζω αν είναι έτοιμο και μαλακό το κριθαράκι.
Αν χρειάζεται, το ψήνω λίγο ακόμα. Ρίχνω και το τριμμένο κεφαλοτύρι, το αφήνω λίγο στο φούρνο να λιώσει το τυρί, και είμαι έτοιμος.

 Γιουβέτσι με Βουβάλι

Για γλυκό, θα φάτε Σοκολατίνα με βάση μπισκότο, που μας την έφτιαξε ο Γιάννης Αποστολάκης, ειδικά για το iCook. Μου άρεσε πολύ και τη βάλαμε και στο βιβλίο του iCookGreek «Αγαπημένα Γλυκά». Εδώ, ψιλο-διαφοροποιημένη.

Επιδόρπιο: Σοκολατίνα με βάση μπισκότο

για 4-5 άτομα

Υλικά
Για την Μους
6 ασπράδια αυγού
60 gr. ζάχαρη
1 δόση βανίλια
250 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίος καφές
50 γρ. λικέρ καλούα
450 γρ. φυτική σαντιγί

Για την Βάση
½ πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
1 σφηνάκι κονιάκ
100 gr. λιωμένο βούτυρο
200 gr. κουβερτούρα

Εκτέλεση
Χτυπάω σε μαρέγκα τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Στο μεταξύ έχω λιώσει τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Έχω διαλύσει και τον καφέ μέσα στο λικέρ.
Προσθέτω λίγο-λίγο στη μαρέγκα την σοκολάτα μαζί με το λικέρ και τον καφέ και ανακατεύω με τρυπητή κουτάλα προσεκτικά, ώστε να μη ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Τέλος, χτυπάω στο μίξερ τη σαντιγί και την προσθέτω στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας και πάλι απαλά. Βγαίνει σαν μους σκεφτείτε!

Θρυμματίζω τα μπισκότα σε μπολ και τα περιχύνω με το κονιάκ και το λιωμένο βούτυρο.
Παράλληλα λιώνω την κουβερτούρα (κι αυτή σε μπεν μαρί) και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία της, την προσθέτω κι αυτή στο μείγμα με τα μπισκότα.
Ανακατεύω καλά και φροντίζω ώστε η υφή του μείγματος να είναι αρκετά σφιχτή.

Βάζω ένα τσέρκι 20 -22 εκ. πάνω σε δίσκο ή πιάτο (ή χρησιμοποιώ μια αποσπώμενη φόρμα).
Στρώνω με το μείγμα μπισκότου μια βάση πάχους 1 εκ. μέσα στη φόρμα και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει.
Τη βγάζω από το ψυγείο και γεμίζω από πάνω με τη μους σοκολάτα, ελέγχοντας να μη δημιουργούνται κενά.
Από πάνω τη στρώνω με σπάτουλα.
Όσο πιο τσαπατσούλικα, τόσο το καλύτερο (το food styling μας μάρανε).
Την ξαναβάζω στο ψυγείο να σφίξει καλά. Τέλος. Τέλειο;

Σοκολατίνα με βάση μπισκότο

Share

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο