Share
Καθαρά Δευτέρα χωρίς τραγανές, σουσαμένιες λαγάνες δεν γίνεται!

Το παραδοσιακό ψωμί είναι πανεύκολο! Φέτος φτιάξτε σπιτική λαγάνα με τα χεράκια σας, γευτείτε την τέλεια λαγάνα, η συνταγή είναι απλή!

Η λαγάνα είναι ένα γιορτινό ψωμί με πολλούς συμβολισμούς, λέγεται οτι υπάρχει αναφορά από τον Αριστοφάνη, επίσης οτι συνδέται με τον άζυμο άρτο που κατανάλωναν κατά την έξοδο της Αιγύπτου.

Με το ζυμάρι της λαγάνας ή του ψωμιού εκείνη την ημέρα οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν και την ζυμαρένια κυρά-Σαρακοστή με τα επτά της πόδια, κάθε Σάββατο έκοβαν και από ένα μέχρι που το τελευταίο έμενε για το Μεγάλο Σάββατο!

 


 Πανεύκολη Σπιτική Λαγάνα

° Έτοιμο σε: 3 ώρες
° Ποσότητα: 2 μεγάλες λαγάνες

Υλικά

200 gr. αλεύρι σταρένιο σκληρό
400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 ml. χλιαρό νερό
8 gr.  μαγιά στιγμής ή 10 gr. φρέκια μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, προαιρετικά
¼ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, προαιρετικά

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Σε ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 50 ml. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά.

Η ζύμη
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα άλευρα κοσκινισμένα δύο φορές και κάνουμε μία λακκούβα, προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μαχλέπι.
Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά στο χέρι ή σε ζυμωτήριο για 6 περίπου λεπτά.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, απαλή και να μην κολλάει, αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό ανάλογα.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε καθαρό μπωλ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 1 ώρα και 15 λεπτά την ζύμη σε ζεστό μέρος.

Κατόπιν ζυμώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο για μερικά λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια.
Στρώνουμε μία λαδόκολλά σε ταψί και πλάθουμε το ένα κομμάτι της ζύμης μια μακρόστενη, πλατιά, οβάλ και λεπτή λαγάνα.

Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
Αφήνουμε τις λαγάνες περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, στους 200° C Κελσίου.

Ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν σας αρέσει ξεροψημένη στους 180ο C!

Ακουμπάμε την λαγάνα σε σχάρα να κρυώσει.

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσετε μυρωδικά ή μπαχαρικά.
~ Αν θέλετε να διατηρηθεί η λαγάνα μαλακή τυλίξτε την σε μεμβράνη αφού κρυώσει καλά.
~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι κατά το ζύμωμα.

Συνταγές για Λαγάνες

Συνταγή για Εύκολη Λαγάνα

Λαγάνα Συνταγές

 

Σπιτική Εύκολη Λαγάνα Συνταγή

 

Λαγάνα Σπιτική Συνταγή

 

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο