Share

Πανεύκολο Χωριάτικο Ψωμί

Πανεύκολο Χωριάτικο Ψωμί

By Ευα Μονοχαρη Published: Οκτωβρίου 25, 2013

  • Απόδοση: 1 μεγάλο καρβέλι
  • Προετοιμασία: 2 ώρες 0 λεπτό
  • Μαγείρεμα: 50 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 2 ώρες 50 λεπτά

Το τέλειο, αγνό και "αληθινά" χωριάτικο ψωμί φτιάχνεται τόσο εύκολα!
Δοκιμάστε την συνταγή είναι απλή και γρήγορη, το καλαμποκάλευρο δίνει την ιδιαίτερα τραγανό αποτέλεσμα αλλά το κάνει και πολύ νόστιμο!
Ένα ψωμί που θα το λατρέψετε για την ευκολία και την εκπληκτική του γεύση!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Το προζύμι
    Σε ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε ½ φλυτζάνι από το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και αφού σκεπάσουμε το μπώλ, αφήνουμε 30 λεπτά να γίνει το προζύμι.
  3. Η ζύμη
    Σε μια ένα μεγάλο μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προθέτουμε το καλαμποκάλευρο , το αλάτι και το προζύμι.
    Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.
  4. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, όχι πάρα πολύ μαλακή και να νιώθουμε ότι έχει υγρασία, χωρίς να κολλάει.
    Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι.
    Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε καλά ένα ομοιόμορφο καρβέλι ή μια φρατζόλα.
  5. Παίρνουμε ένα ταψάκι ή μια φόρμα στρογγυλλή ή μακρόστενη ανάλογα με αν έχουμε φτιάξει καρβέλι ή φρατζόλα.
    Στρώνουμε μια καθαρή λινή πετσέτα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι.
  6. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή προθερμαίνουμε τον φούρνο για 10′ λεπτά στους 60° C Κελσίου και τοποθετούμε μέσα το σκέυος, αφήνοντας τόσο χρόνο ώστε να αυξήσει τον όγκο του το ζυμάρι.
  7. Το ψήσιμο
    Παίρνουμε ένα δίσκο ψησίματος και στρώνουμε μια λαδόκολλα.
    Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το ψωμί, χαράσουμε την επιφάνειά του με ένα μαχαιράκι.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, στους 200° C Κελσίου για 20 λεπτά και κατόπιν στους 180° C Κελσίου.
Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο