Share
Ένας από τους αγαπημένους μου εθισμούς το Πάσχα είναι το τσουρέκι,

φυσικά και το τσουρέκι μπορείς να το βρεις πια κάθε εποχή του χρόνου αλλά τα Πασχαλινά τσουρέκια μοιάζουν αλλιώτικα, ίσως έχουν λίγο από την «Λαμπρή» των ημερών, ίσως ακόμη και το κατακόκκινο πασχαλινό αυγό τους δίνει κάτι παραπάνω, εννοείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά, απλά το τσουρέκι είναι το γλυκό ψωμί που μας θυμίζει την οικογένεια, την χαρά, την Λαμπρή, την πρώτη φανταχτερή λιακάδα της Άνοιξη και πολλές μυρωδιές αγάπης και φροντίδας!

Στο διαδίκτυο θα βρεις αμέτρητες συνταγές για τσουρέκι, που τις συνοδεύουν πολλά μυστικά ή τεχνικές, τα τελευταία χρόνια για εμένα η συνταγή για το πιο επικό τσουρέκι όλων των εποχών είναι βασισμένη στην φογάτσα της Κέρκυρας, η μοναδική συνταγή που «ζητά» γλυκό αλκοόλ.

Γι΄αυτό το Πάσχα διάλεξα το πιο αγαπημένο λικέρ της Ελληνικής αγοράς και όχι μόνο, το λικέρ Μαστίχας Skinos, το οποίο είναι το πιο αγαπημένο, εύγευστο και «γεμάτο» λικέρ μαστίχας, με μυρωδάτα δάκρυα πραγματικής μαστίχας που σε ταξιδεύει στις πιο όμορφες λιακάδες γεμάτες φως, στο καλοκαίρι που θα ήθελα να μυρίζει σαν σχίνος ανακατεμένος με την αρμύρα της θάλασσας… όπως κατάλαβες προσπαθώ να ξορκίσω λίγο την κακοκαιρία της φετινής Πασχαλιάς!

Όμως αυτό που λατρεύω περισσότερο στο λικέρ Μαστίχας Skinos είναι πως σε κάθε σταγόνα έχω την αληθινή γεύση της μαστίχας σε γλυκά και φαγητά!

Και σχετικά με τα τσουρέκια φτιάχτε τα και απολαύστε μια παγωμένη μαστίχα στην υγεία μας!


 

Τσουρέκια με Λικέρ Μαστίχας Skinos

•Έτοιμη σε: 200′   •Ποσότητα: 2 Τσουρέκια  •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

500 gr. αλεύρι πολυτελείας, για τσουρέκια
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι σκληρό
25 gr. μαγιά νωπή
90 gr. αγελαδινό βούτυρο
100 gr. ζάχαρη
80 ml. λικέρ Μαστίχα Skinos
80 ml. γάλα φρέσκο
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
2 αυγά
1 κάψουλα βανιλλίνη ή υγρή βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
Ελάχιστο αλάτι

1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
Κόκκινα αυγά


Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε το προζύμι για τα τσουρέκια:
Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά και το ρίχνουμε σε ένα μπώλ μαζί με την μαγιά, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το σκληρό αλεύρι.

Αφήνουμε για 30 λεπτά την μαγιά να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει το προζύμι.

Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, την βανίλια, το αλάτι,
το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το λικέρ, το μαχλέπι και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το προζύμι που ετοιμάσαμε.

Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, ίσως θα κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια αλλά πρέπει είναι απαλή, γυαλιστερή και βελούδινη.

Αν η ζύμη κολλάει περισσότερο και μπορούμε να την διαχειριστούμε, δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας αλλά ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπώλ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για 1 ώρα και χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.

Κατόπιν δεν κουράζουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε και τοποθετούμε από ένα κόκκινο αυγό, αν θέλουμε.

Τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν τα τσουρέκια.

Αραιώνουμε τον κρόκο με 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Skinos, αλείφουμε σε όλη την επιφάνειά τους και ψήνουμε για 25-30 περίπου λεπτά ανάλογα το μέγεθός τους.

Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Αν θέλετε πασπαλίζετε τα τσουρέκια πριν τα ψήσετε με αμύγδαλο φιλέ, με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι!

Συνταγές για Τσουρέκια

Συνταγές για αφράτα τσουρέκια Skinos

Τσουρέκια Συνταγές

Πασχαλινά Τσουρέκια Συνταγές

Πασχαλινά Τσουρέκια Συνταγή

Πασχαλινά Τσουρέκια

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο