Share
Κάποτε το γιαχνί ήταν μια λέξη που δεν μου προκαλούσε καμία όρεξη, εκτός αν ήταν το δικό της, μοναδικό γιαχνί!

Το γιαχνιστό της γιαγιάς ήταν αυτό που προκαλούσε χαμό και δεν ήταν άλλο από τα κεφτεδάκια με πατάτες!
Καθώς Θεσσαλιώτισσα, το γιαχνί ήταν γι’ αυτή «τρόπος ζωής» στην κουζίνα, το φαγητό της κατσαρόλας θα ήταν πάντα ή λεμονάτο ή γιαχνί…

Αυτός ο τόσο λιτός τρόπος που μαγείρευε τα κοκκινιστά της φαγητά ήταν ο ίδιος κάθε φορά, η ίδια σάλτσα φτιαγμένη μόνο από τοματοπελτέ, μπαχαρικά και νόστιμο ζουμί, όπως αποκαλούσε τον κύβο ζωμού.

Βέβαια το δικό της γιαχνί δεν το έφτιαχνε ποτέ σε κατσαρόλα αλλά στον ταβά, το σιγόβραζε στο γκάζι κάνα δύο ώρες και έβγαζε ένα φαγητό πραγματικό «μέλι», όλα μελωμένα και άθικτα, ολόκληρα όπως τα είχε βάλει και δεν έλιωνε τίποτα, μόνο η πατάτα στο στόμα!

Κάποτε την άκουγα να λέει το γιαχνί δεν το ανακατεύουμε ποτέ, μόνο το φροντίζουμε και το «ποτίζουμε» μέχρι να βράσει.

Ο πατέρας μου ακόμη μνημονεύει εκείνα τα μελωμένα κεφτεδάκια με πατάτες και λέει ότι κανείς κατάφερε ποτέ να τα κάνει σαν το γιαχνί το δικό της.

Στο σήμερα… σ’ αυτό το φαγητό κρατάω όλο τον τρόπο της, συνεχίζω να φτιάχνω την σάλτσα ακριβώς ίδια μόνο με τοματοπελτέ, μπαχαρικά και νόστιμο ζωμό βοδινού της Maggi, η μόνη αλλαγή είναι ότι προσθέτω κανα-δύο φλούδες πορτοκαλιού για να αρωματίσω το φαγητό έτσι για την αγάπη που είχε στα πορτοκάλια, απλά και νόστιμα!


 

 Πατάτες με Κεφτεδάκια Γιαχνί

 

° Έτοιμο σε: 30′
° Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

για τον κιμά
500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι

Επιπλέον
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κύβο βοδινού Maggi
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 μπαχάρια
1 πορτοκάλι
4 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Βάζουμε το ψωμί στο νερό μέχρι να μαλακώσει και κατόπιν το στύβουμε καλά.
Σε ένα μπωλ ζυμώνουμε τον κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αυγό, το ψωμί, λίγο αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο (αν εχουμε χρόνο).

Πλάθουμε ομοιόμορφα κεφτεδάκια και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε τηγάνι σωτάρουμε με ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για μερικά λεπτά.

Διαλύουμε τον τοματοπελτέ και τον κύβο βοδινού Maggi σε 500 ml. ζεστό νερό και τον προσθέτουμε στο κρεμμύδι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον χυμό και μερικές φλούδες από το πορτοκάλι, σιγοβράζουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή σε μεγάλο βαθύ τηγάνι τοποθετούμε τις πατάτες και τα κεφτεδάκια και περιχύνουμε με την ζεστή σάλτσα.

Σιγοβράζουμε το φαγητό, σκεπασμένο και δεν ανακατεύουμε παρά μόνο ελέγχουμε να έχει υγρά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.

Μόλις οι πατάτες βράσουν και μελώσει το φαγητό είναι πανέτοιμο για σερβίρισμα.

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Αν θέλετε στο τέλος προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα.
~ Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό και στον φούρνο.
~ Εκτός από πατάτες μπορείτε να προσθέσετε καρότα ή άλλες ρίζες.

Συνταγές για Κεφτεδάκια

Συνταγές για ζωμούς Maggi

 

Συνταγή για Κεφτεδάκια και Πατάτες Γιαχνί

Πατάτες Γιαχνί Συνταγή

Κεφτεδάκια με Πατάτες Γιαχνί Συνταγή

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 σχόλιο

  1. Και μένα μου θυμίζει τη γιαγιά μου αυτό το φαγητό! Μόνο που η δική κάνει μόνο τις πατάτες γιαχνί, τα κεφτεδάκια τηγανητά. Υπέροχο φαίνεται Εύα!

Αφήστε ένα σχόλιο