Το 1963 προβλήθηκε η ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κι ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη χόρευε με τις συμμαθητριές της ασταμάτητα τουίστ, ο Γιώργος Κωνσταντίνου έμελλε να αφήσει ιστορία με την ατάκα «Δε θέλω να το μάθω θέλω να το φάω» μιλώντας για το σπέσιαλ γλύκισμα εκείνης της εποχής, το προφιτερόλ!

Και μπορεί τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά να μην περιέχουν ίχνος σοκολάτας όμως το προφιτερόλ ήδη τη δεκαετία του 1960 ήταν αλλά και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πιο λατρεμένα γλυκά!

Η δεκαετία του 1960 έφερε δειλά-δειλά τεράστιες εξελίξεις ιδιαίτερα από το 1964 και μετά! Μια δεκαετία που η ελευθερία, ο έρωτας, η μόδα, οι περσόνες, η τεχνολογία, η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου,  η αστικοποίηση, η μουσική, η τέχνη, οι χίπις και το «κέντρο» του κόσμου, το Λονδίνο φέρνουν  τις μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Μια δεκαετία που άφησε τεράστια κληρονομιά και φυσικά γνωρίζω μόνο από καταγραφές, ταινίες, μουσική, μόδα, δημοσιεύματα.

Αλήθεια όμως, τί συνέβαινε στη μαγειρική το 1960, τί μαγείρευε η Ελληνίδα νοικοκυρά, τί σερβίρονταν στα ζαχαροπλαστεία και εντέλει ποιες ήταν οι τάσεις της εποχής;

Το καλύτερο προφιτερόλ Συνταγές

Σε μια κουβέντα που είχα με το γλυκύτατο 80 χρονο κύριο Σπύρο, που υπήρξε κινηματογραφιστής το 1960, μου είπε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες και πως το 1960 τα ζαχαροπλαστεία είχαν «όλα τα καλά» και σπέσιαλ προφιτερόλ , αρκεί να είχες λεφτά να τα αγοράσεις αλλιώς αγόραζες σάμαλι, τουλούμπα και κοκ στο σινεμά και στους πλανόδιους.

Κι ενώ στη άλλη πλευρά  του πλανήτη η Julia Child γνώριζε στους Αμερικάνους τη Γαλλική Κουζίνα με το περίφημο βιβλίο μαγειρικής «Mastering the Art of French Cooking» ο δικός μας Σιφνιός  Νικόλαος Τσελεμεντές μας είχε κληρονομήσει κιόλας από το 1938 το σπουδαιότερο βιβλίο μαγειρικής τον Τσελεμεντέ, τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία!

Οι γαλλικές επιρροές στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι γεγονός σε όλη την υφήλιο και η τάση της θα εξοκολουθήσει γι΄αρκετές δεκαετίες.

Τα ψυγεία και οι ηλεκτικές κουζίνες μπαίνουν στα νοικοκυριά και οι γυναίκες αγοράζουν μετά μανίας περιοδικά αλλά και τη διαχρονική Χρύσα Παραδείση έφερε αέρα ανανέωσης, πιάνοντας το σφυγμό της εποχής, στη μαγειρική και τα βιβλία της αποτελούσαν προίκα για τις νεαρές, μέλλουσες νοικοκυρές.

Η Χ. Παραδείση ήταν το πρόσωπο της εποχής, τα βιβλία της γίνονταν ανάρπαστα είχε τη μοναδική ικανότητα να φέρνει μεν «τάσεις» αλλά να κρατά  ζωντανή την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα.

Υπήρξε όμως και συνεργάτιδα του καινοτόμου για την εποχή  «Βιτάμ» που μετρούσε περίπου 2 δεκαετίες ζωής και να που μέχρι και σήμερα φτάσαμε να γιορτάζουμε τα 70 χρόνια ΒΙΤΑΜ στην κουζίνα μας, το τραπέζι μας, στις γιορτινές περιστάσεις!

Γι΄αυτά τα 70 χρόνια του ΒΙΤΑΜ διάλεξα να το γιορτάσω με σπιτικό προφιτερόλ  σερβιρισμένο στη vintage φοντανιέρα της γιαγιάς μου!

Profiterol syntagi
Αφράτα σου, κρέμα ζαχαροπλαστικής και πολύ-πολύ σοκολάτα, φτιάχνεται πιο εύκολα απ΄οτι φαντάζεσαι!

Σαν αυτό που έτρωγα παιδί στο μικρό παντοπωλείο της γειτονιάς μου, μαζί με το τεράστιο κοκ, μια φανταστική νουγκατίνα και την τέλεια σεράνο με το ψεύτικο κερασάκι.  Τόσο διαχρονικά γλυκά που ακόμη και τη δεκαετία του 1980 γίνονταν ανάρπαστα… μή σου πω μέχρι και σήμερα!


Προφιτερόλ
Χρόνος Προετοιμασίας: 100′
Χρόνος Ψησίματος: 20′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος 
Μερίδες: 6-8

Υλικά

Για τη ζύμη των σου
75 γρ. ΒΙΤΑΜ πλακάκι
245 ml. νερό
140 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 αβγά

Για την κρέμα
2 κρόκους αβγών
70 γρ. ΒΙΤΑΜ πλακάκι
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1½ φλυτζάνια γάλα φρέσκο
80 gr. ζάχαρη
1 στικ βανίλια

Για το γλάσο σοκολάτας
80 γρ. ΒΙΤΑΜ πλακάκι
250 γρ. κουβερτούρα
100 ml. κρέμα γάλακτος
120 ml. γάλα

Επιπλέον
300 γρ. σαντιγύ

Εκτέλεση

1  Η ζύμη των σου
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, το αλάτι και το Βιτάμ. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.

Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την ζύμη 3-4 λεπτά να κρυώσει.  Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα ενσωματώνουμε στην ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την χρησιμοποιούμε.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Δημιουργούμε μικρά σουδάκια με κορνέ σε αντικολλητικό χαρτί με απόσταση ενός εκατοστού, γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα γεμίσουμε.

2  Για την κρέμα
Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ και τους κρόκους να αφρατέψουν για 1-2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί, προσθέτουμε ¼ από αυτό στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Μόλις πάρει βράση το υπόλοιπο γάλα προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και τους σπόρους της βανίλιας, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ και ανακατεύουμε.
Αφού κρυώσει καλά η κρέμα την αναμειγνύουμε με 200 γρ. σαντιγύ ανακατεύοντας καλά με σύρμα.

ΒΙΤΑΜ συνταγές

3  Το γλάσο σοκολάτας
Σε μπαιν μαρί τοποθετούμε όλα τα υλικά για το γλάσο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.

Σερβίρουμε το προφιτερόλ δημιουργώντας στρώσεις από σου τα οποία γεμίζουμε με τη κρέμα, περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με σαντιγύ και ετοιμάζουμε να σερβίρουμε.

Το σερβίρισμα μπορεί να γίνει σε μεγάλο μπωλ ή σε ατομικά μπωλάκια όπου τοποθετούμε εναλλάξ κρέμα, σου και περιχύνουμε με το σοκολατένιο γλάσο και γαρνίρουμε με σαντιγύ.

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα σου με κρέμα
– Την κρέμα μπορούμε να την παραλείψουμε και να προσθέσουμε επιπλέον σαντιγύ
– Την κρέμα μπορούμε να την αρωματίσουμε με πορτοκάλι ή λεμόνι
– Αν δεν μας αρέσει η bitter γεύση της σοκολάτας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα γάλακτος
– Το γλάσο σοκολάτας το φτιάχνουμε τελευταίο και το κρατάμε ζεστό, αν το θέλουμε ακόμη πιο ρευστό προσθέτουμε γάλα ζεστό μέχρι να το αραιώσουμε σύμφωνα με τα γούστα μας

Συνταγές για προφιτερόλ

Συνταγές για τέλειο προφιτερόλ

Profiterol syntagi

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο