Share
Ψωμί στην φόρμα για κάθε χρήση!

Πρώτη του μήνα και ο Δεκέμβρης δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχος, καθώς μαζί του φέρνει την πιο πανέμορφη και αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα.

Τον Δεκέμβρη, γράφω απίστευτες ώρες πάνω από τις κατσαρόλες, μέσα στην κουζίνα σχεδόν ολημερίς, συμβαίνουν τα περισσότερα μαγειρέματα από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, γιατί εκτός από την γιορτινή διάθεση με εμπνέουν τα υλικά, οι μυρωδιές και η ζεστασιά.

Σπιτικό Ψωμί Συνταγή

Λέγοντας την λέξη ζεστασιά, αναφερόμενη στο φαγητό πάντα, δεν μπορώ να μην σκεφτώ μια φέτα ζεστό ψωμί,

γιατί το ψωμί και οι ζύμες είναι ό,τι πιο τρυφερό και ξεχωριστό. Υπήρξε πολύς καιρός που έφτιαχνα μόνη μου ψωμί, κάτι που με την εγκυμοσύνη έπαψα να κάνω, γιατί πολύ απλά ήμουν ικανή να φάω ένα ζεστό καρβέλι στην καθισιά μου.

Όμως αυτά τελείωσαν και αρχίζω να καταπιάνομαι πάλι με τα ζυμάρια, ξεκίνησα τις προμήθειές μου σε αλεύρι από τον μύλο του Ιταλού, του Πυρρόντζελλο από την Καρδίτσα και φυσικά έβαλα το προζύμι να γίνεται, για κάθε πιθανή χρήση στις γιορτές.

Για την ώρα, και το καλό του μήνα, θα σας «ψήσω» να ψήσετε αυτό το μυρωδάτο, εκπληκτικό ψωμί στην φόρμα.

 

Γι΄αυτό το ψωμί χρειάζεσαι μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα, λίγο χρόνο και απλά υλικά, τις επόμενες ημέρες αυτό το ψωμί θα σε «ξυπνήσει» γλυκά το πρωί όταν το ζεστάνεις στην φρυγανιέρα απόλαυσέ το με λίγο βούτυρο και μέλι ή ετοίμασε το κολατσιό σου, αυτό θα σου  το «φτιάξει» νόστιμο αλλά και ευφάνταστο.

Την ώρα που βγαίνει αυτό το ψωμί από τον φούρνο μέχρι την ώρα που θα φας την τελευταία φέτα, θα λιγουρεύεσαι την επόμενη φορά!

Αυτό που μου αρέσει και μάλλον θα αρέσει και εσένα είναι η αληθινή γεύση, σπιτικού ψωμιού για τόστ.

Παρακάτω θα διαβάσεις την βασική συνταγή και όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους συνταγές, εσύ απλά «παίξε» με τα υλικά και ό,τι μπορείς να φανταστείς, (εδώ μπορείς να δεις όταν το είχα πρωτοφτιάξει το 2013, καλοκαιράκι με λιαστή ντομάτα.

Καλά αλμυρά και γλυκά αποτελέσματα λοιπόν και μην ξεχνάς να καλοπιάνεις και να έχεις υπομονή με τα ζυμάρια!

#cookingwithme ✌️
Eva


Ψωμί στην Φόρμα με Γιαούρτι
Χρόνος Προετοιμασίας: 90’
Χρόνος Μαγειρέματος: 35
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 12 φέτες

Υλικά

355 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 gr. ξηρή μαγιά ή 20 gr. νωπή
80 ml. χλιαρό νερό
110 gr. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

1 Σε ένα μπωλ διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη με το νερό.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.
Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.

2 Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγαλύτερο μπωλ προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το γιαούρτι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο λιωμένο και το αλεύρι, ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, υγρή, απαλή και ίσως κολλάει ελάχιστα στα χέρια (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον λίγο νερό ή αλεύρι).

3 Μεταφέρουμε την ζύμη σε καλά λαδωμένη, αντικολλητική φόρμα, σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε την φόρμα σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν, αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας πινέλο.

4 Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180°C και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Κρατάμε το ψωμί τυλιγμένο σε μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο.

Σημειώσεις για την συνταγή:

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι για τσουρέκι.
– Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια τα λαδώνουμε.
– Το βούτυρο μπορούμε να το παραλείψουμε.
– Το γιαούρτι πρέπει να είναι στραγγιστό.

Συνταγές για Ψωμί του Τόστ

 

Συνταγή Εύκολο Ψωμί

Εύκολο Ψωμί Συνταγή

Ψωμί με Γιαούρτι Συνταγή

Ψωμί με Γιαούρτι Συνταγές

Συνταγές για Ψωμί

Ψωμί Συνταγή

Συνταγές για Ψωμί Τόστ

Ψωμί για Τόστ Σπιτικό Συνταγή

Ψωμί Σπιτικό Συνταγή

 

 

 

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο