Κολλάς μαζί τους από την πρώτη στιγμή, το ψωμί – ψωμάκια στον ατμό ή αλλιώς τα περίφημα bao buns είναι απίστευτα τρυφερά, ολόλευκα και σχεδόν «μεταξένια», νόστιμα και η συνταγή για εύκολο ψωμί, τόσο εύκολο που δεν θα το πιστεύεις!

Πλέον τα bao buns είναι παντού, ειδικοί της γαστρονομίας που εξιδικεύονται στην ασιατική κουζίνα είδαν αυτή την τάση του street food και μύησαν και τους έλληνες foodies σ΄αυτά τα ολόλευκα τ’αφράτα ψωμάκια ατμού (Steamed bao buns).

Ο Γιώργος Βενιέρης στο Mr. Pug’s Canteen αλλά και ο Βασίλης Καλλίδης στο Pink Flamingo σερβίρουν το υπέροχο street food με αγαπημένους συνδυασμούς.

Ενώ σε πιο gourmet εκδοχές στο Nolan του Σωτήρη Κοντζιζά και άλλα ασιατικά εστιατόρια.

Πάντως από την πρώτη στιγμή το μόνο που θέλησα ήταν να τα δοκιμάσω κι εγώ στη δική μου κουζίνα γιατί άλλωστε να μη μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά bao buns.

Bao Buns Συνταγή

Ο βαθμός δυσκολίας των bao buns είναι στις λεπτομέρειες όπως το σωστό «φούσκωμα», μετά έρχεται το σχήμα και το μέγεθος ενώ το βασικότερο είναι το ψήσιμο στον ατμό, πάμε λοιπόν στις λεπτομέρειες της συνταγής.

Το αλεύρι και τα ενισχυτικά για τη ζύμη:
Xρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκια και μαγιά ξηρή, από τη μαγιά αφού την έβαλα να ενεργοποιηθεί πήρα το στρώμα αφρού και το μισό από νερό που την είχα διαλύσει.

Πρόσθεσα baking powder που διέλυσα στο ξύδι ενώ στο μείγμα β΄που θα χρησιμοποιήσεις για το άνοιγμα της ζύμης των bao buns θα το ανακατέψεις πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθεί καλά.

Αν δεν έχεις ξύδι ρυζιού χρησιμοποίησε το κοινό λευκό ξύδι.

Ισορροπία στη γεύση:
Το πόσο πιο «γλυκά» ή ουδέτερα θα είναι τα ψωμάκια σου θα το δεις και θα το διορθώσεις την επόμενη φορά εκτός αν λόγω πείρας μπορείς να το κάνεις από την αρχή.

Προσωπικά μου αρέσουν ουδέτερα γιατί οι γεύσεις της γέμισης συνήθως είναι έντονες.

Ζύμωμα-φούσκωμα τα βασικό της επιτυχίας για αφράτα-μεταξένια ψωμάκια ατμού:
Την ζύμη την έφτιαξα στο μίξερ και την τελείωσα στο χέρι, μου πήρε περίπου 10 λεπτά.

Η πρώτη ζύμη που έφτιαξα ήταν περισσότερο υγρή και δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα στην υφή τους όταν κρυώσαν, τη δεύτερη φορά με τις παρακάτω αναλογίες ήταν υπέροχη.

Έχε υπόψη πως παίζει μεγάλο ρόλο το αλεύρι και η θερμοκρασία του νερού αλλά και του περιβάλλοντος, το νερό που χρησιμοποίησα ήταν ελαφρά χλιαρό.

Γενικά η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι απαλή με μέτρια υγρασία και να δουλευτεί καλά.

Τα φουσκώματα τα έκανα στους 23-25ο C την πρώτη φορά για 1 ώρα και κάτι ενώ στα bao buns μέχρι να τα δώ πως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο.

Σχήμα και μέγεθος:
Αφού φούσκωσε η ζύμη την ακούμπησα στον πάγκο που είχα πασπαλίσει λίγο από το μείγμα β’ και την έκοψα από 45-50 γρ. που είναι και το ιδανικό μέγεθος.

Αν τα θέλεις μεγαλύτερα μπορείς απλά υπολόγισε πως τα μικρά ψήνονται πιο εύκολα και χωράνε σε όλα τα σκεύη ψησίματος.

Τα ανοίγεις κυκλικά το bao bun σε αλευρωμένη επιφάνεια με το μείγμα β’ και ανάμεσα βάζεις ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ώστε να βεβαιωθείς πως δεν θα κολλησούν, μετά κλείνεις σε μισοφέγγαρο ή μπορείς να τα κάνεις και στρογγυλά ή μακρόστενα ψωμάκια.

Το καλύτερο πάντως για να μη σου ξεφουσκώσουν ή σου κολλήσουν όταν τα μεταφέρεις για ψήσιμο είναι να ακουμπάς το κάθε bao bun σε αντικολλητικό χαρτί που θα έχεις κόψει σε τετραγωνάκια.

Ψήσιμο:
Επειδή δεν διαθέτω ατμομάγειρα τη μια φορά τα έψησα σε μια κατσαρόλα που έβαλα μέσα ένα μικρό πυρίμαχο μπωλάκι κι επάνω ακούμπησα ένα μεταλλικό τρυπητό πρόσθεσα τόσο νερό ώστε να μη βρέχεται το τρυπητό και έκλεισα με καπάκι, μου πήρε περίπου 8-10 λεπτά για το κάθε bao bun.

Τη δεύτερη φορά τα έψησα στο αποστειρωτή που είχα για τα μπιπερό (και δεν χρησιμοποίσα τότε ποτέ, ούτε μια φορά) εκεί ήταν απλά φανταστικό το αποτέλεσμα, πάντως στα μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα θα βρεις σε πολύ οικονομικές τιμές ατμομάγειρες μπαμπού!

Αν έχεις ατμομάγειρα είναι παιχνιδάκι, ελπίζω να τα δοκιμάσεις και να τα καταφέρεις γιατί είναι πραγματικά μια εύκολη συνταγή για σπιτικά bao bun, τις επόμενες ημέρες θα σου δώσω και ιδέες για τη γέμιση, καλή επιτυχία!

E.


Bao Buns


Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 24 bao buns

Υλικά

Η ζύμη
440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά στιγμής
180 ml. νερό
60 ml. γάλα
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

β’ μείγμα
100 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού νισεστέ
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder

Εκτέλεση Συνταγής

1
Βάζουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί με το νερό και τη ζάχαρη.

Τοποθετούμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά και αφού καλύψουμε με μεμβράνη τροφίμων αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.

2
Στον πάγκο μας πασπαλίζουμε το μείγμα β’ και ακουμπάμε τη ζύμη, χωρίζουμε σε 24 κομμάτια και με τον πλάστη την πατάμε ελαφρά ν΄ανοίξει κυκλικά, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο βάζοντας ανάμεσα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Κόβουμε 24 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί για ν΄ακουμπήσουμε επάνω τα bao buns και τ΄αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

3
Ψήνουμε προσεκτικά κάθε bao bun στον ατμό για περίπου 8-10 λεπτά.

Τα αφήνουμε τα ψωμάκια 10 λεπτά να στεγνώσουν και είναι έτοιμα για χρήση.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Το γάλα μπορούμε το αντικαταστήσουμε με 2 μέρη νερού και 1 μέρος από φυτικό λάδι
– Το ξύδι ρυζιού μπορούμε το αντικαταστήσουμε με λευκό ξύδι

bao buns recipe

Συνταγή για Σπιτικά BAO BUNS

Συνταγές Bao Buns

Συνταγή για Bao Buns

Σπιτικά Bao Buns Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.