Από την κατηγορία όσπρια, τα ρεβύθια αποτελούν την σίγουρη προτίμησή μου, ειδικά όταν ξεκινά να κρυώνει ο καιρός, σ΄αυτή τη συνταγή όμως θα συναντήσουν την κινόα και το πληγούρι για κάτι διαφορετικό!

Στην Ελληνική κουζίνα τα ρεβύθια αποτελούν ένα αγαπημένο πιάτο όχι μόνο ως σούπα, παντρεμένα ή ορφανά, αξεπέραστες ρεβυθάδες και ρεβυθοκεφτέδες που σίγουρα έχεις δοκιμάσει σε κάποιο Κυκλαδονήσι.

Τα τελευταία χρόνια αποτελούν τάση στη μαγειρική ως υλικό, ευτυχώς δηλαδή, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και δημιουργικής μαγειρικής!

Ειδικά στη χορτοφαγική, όπου τα ρεβύθια πρωταγωνιστούν από σαλάτες, μαγειρευτά με οποιοδήποτε υλικό, γίνονται αλεύρι, κεφτεδάκια και φυσικά φτιάχνεται η περίφημη aquafaba,που αντικαθιστά το ασπράδι του αυγού σε μια vegan διατροφή και σερβίρεται στα μπαρ ως συστατικό σε κάποια κοκτέιλ.

Μοιάζει χαράς ευαγγέλιο που χάρη στο διαδίκτυο αλλά και τις τάσεις που δημιουργούνται διεθνώς, τα ρεβύθια έχουν «κατακτήσει» τη γαστρονομία, με διάφορες παρασκευές πέρα του πολυαγαπημένου χούμους.

Όμως όσες συνταγές και να δοκιμάσω, η σούπα είναι η πιο αγαπημένη μου και αν την θεωρείς βαρετή, ορίστε μια ακόμη εκδοχή με την κινόα και το πληγούρι!

Συνταγές με Κινόα-Πληγούρι

Η «νέα» κινόα με το «ξεχασμένο» πληγούρι συνδυάζονται σ’ ένα μοναδικό προϊόν με 2 είδη κινόας (κόκκινη και λευκή) και το πληγούρι από την Tipiak ιδανικό για πολλές παρασκευές και μια καλή ιδέα για να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε σαλάτες, σούπες, γλυκά ή ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς!

Σ΄αυτή τη συνταγή η γήινη γεύση τους έδεσε υπέροχα με τα εξίσου γήινα ρεβύθια, η πικάντικη harissa και τα μπαχαρικά απογείωσαν το πιάτο και η φέτα, που τόσο  αγαπάμε σα λαός να σερβίρουμε με τα όσπρια, δεν «πάει» στο πλάι αλλά γίνεται κρέμα και εμπλουτίζει αυτή την αγαπημένη σούπα!


Ρεβύθια με Κινόα-Πληγούρι και Κρέμα Φέτας
Χρόνος Προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος: 80′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος 
Μερίδες: 4-5

Υλικά

300 g. ρεβύθια αποφλοιωμένα
80 g. κινόα με πληγούρι Tipiak
2 κρεμμύδια
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
1 δαφνόφυλλο
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού πικάντικο πολτό harissa
¼ κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Για την κρέμα φέτας
100 g. φέτα
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Εκτέλεση

1  Βάζουμε τα ρεβύθια αποβραδίς να μουλιάσουν σε ζεστό νερό.

Την επομένη βάζουμε τα ρεβύθια να βράσουν με 1,5 λίτρα νερό, μαζί προσθέτουμε ολόκληρα το ένα κρεμμύδι και καρότο, τα σκόρδα και το δαφνόφυλλο βράζουμε τα ρεβύθια βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς αλλά όχι να παραβράσουν.

2  Κατόπιν αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, τα σουρώνουμε κρατώντας όσο νερό έμεινε από τη βράση, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο, κρεμμύδι και σκόρδα φτιάχνοντας ένα ζωμό.

3 Κόβουμε καρέ τα υπόλοιπα λαχανικά, καρότο και κρεμμύδι, τα οποία σωτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα μαζί με τα ρεβύθια και ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ζωμό που ετοιμάσαμε, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, την πιπεριά, το πιπέρι, τη harissa και αφού δοκιμάσουμε όσο αλάτι θέλουμε.

4  Τέλος ρίχνουμε όσο ζεστό νερό θέλουμε να έχει η σούπα, συνήθως ένα 1000 ml. ή περισσότερο. Βράζουμε για 25 λεπτά και προσθέτουμε την κινόα με το πληγούρι, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 12 λεπτά, αν χρειάζεται προσθέτουμε ζεστό νερό και αποσύρουμε.

5  Στον επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε την φέτα, το γιαούρτι και προσθέτουμε όσο νερό ή γάλα χρειάζεται ώστε να πάρει παχύρευστη υφή.

Σερβίρουμε τα ρεβύθια στο κάθε πιάτο με κρέμα φέτας και αν προτιμάμε κόλιανδρο ψιλοκομμένο.

Συνταγές με Χαρίσα Harissa

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε αντί για νερό να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών, φροντίζουμε πάντα το υγρό που θα προσθέτουμε στη σούπα να είναι πολύ ζεστό για να μην σταματά ο βρασμός.
– Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την πικάντικη harissa, χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε πάστα ντομάτας.
– Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μπορούν να είναι της επιλογής μας.

Συνταγές για Κινόα quinoa recipes

Ρεβύθια Σούπα Συνταγή

Συνταγή για Ρεβύθια

Συνταγές με Κινόα Συνταγές με Πληγούρι

Ρεβύθια με Κινόα-Πληγούρι και κρέμα φέτας

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο