Share

Είναι πιπεράτη, έντονη, αρωματική και με χαρακτηριστική σπιρτάδα στην επίγευσή της,  η ρόκα είναι μια πιο «δυνατές» σαλάτες που μπορείτε να απολαύσετε!

Η ρόκα, Eruca, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών είναι ένα ετήσιο, χειμερινό ποώδες φυτό, που καλλιεργείται πανεύκολα και προσαρμόζεται σε κάθε περιβαλλοντολογική συνθήκη και χώμα, ανθίζει μεταξύ Μάρτη και Οκτώβρη.

Η άγρια ρόκα είναι αυτοφυής αλλά και καλλιεργείται σε όλη την Μεσόγειο αλλά η καταγωγή της είναι από την Νοτιοανατολική Ασία!Ρόκα Φυτό

Η ρόκα έχει καταπράσινα, τρυφερά φύλλα, αρωματική και ανήκει βότανο!

 

 

Καλλιέργεια
Η ρόκα είναι από τα πιο «φιλικά» προς καλλιέργεια πράσινα, φυλλώδη λαχανικά ακόμη και στο μπαλκόνι σας καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες για να αναπτυχθεί!

Μπορείτε να φυτέψετε ρόκα σε μια ευρύχωρη ζαρντινιέρα, με φυτόχωμα, στο οποίο θα διασκορπίσετε 1 περίπου χούφτα σπόρους ρόκας, καλύπτετε ελαφρά με φυτόχωμα και ποτίζετε ελαφρά με ποτιστήρι.  Το χώμα πρέπει να είναι υγρό και όχι να λιμνάζει το νερό!

 

 

Ιδιότητες και Θρεπτικά Στοιχεία
Η ρόκα είναι ένα άκρως τονωτικό βότανο! Πλούσια σε φολικό οξύ, βιταμίνες C, E, A επίσης καλή πηγή ασβεστίου και καλίου!

Είναι διουρητική, βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης!

Τα ευεργετικά της συστατικά τρέφουν με εξαίσια αποτελέσματα το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια!

 

Η ρόκα λέγεται πως είναι αφροδισιακή και ιδανική για όσους ακολουθούν ελαφρύ διαιτολόγιο καθώς προσδίδει μόνο 30 kcal ανά 100 gr.
Μαγειρική ΧρήσηΡόκα σε Σαλάτες
Η εμφάνιση της ρόκας στην Ελληνική Κουζίνα έγινε ευρέως αισθητή τα τελευταία χρόνια καθώς θεωρούνταν τροφή για τα ζώα!

Την ρόκα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε, εκτός από το να δημιουργήσετε υπέροχες σαλάτες, σάντουιτς , ταιριάζει στις πίτσες, σε πέστο, στα ζυμαρικά και λαχανικά!

Στην ρόκα λόγω της έντονης πικάντικης γεύσης ταιριάζουν με σάλτσες και βινεγκρέτ που εμπεριέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως μέλι και ζάχαρη!
Προτιμήστε το ξύδι και ιδιαίτερα το λευκό μπαλσάμικο, που έχει ντελικάτη γεύση!
Παρότι έχει πικάντικη γεύση ταιριάζει με μουστάρδες αλλά όχι με την μαγιονέζα ή λευκές σάλτσες!

Με την ρόκα μπορείτε να συνδυάσετε τυριά ειδικά η παρμεζάνα είναι αξεπέραστος συνδυασμός, αν και της ταιριάζουν και ουδέτερης γεύσης τυριά όπως το ανθότυρο και φυσικά με αλλαντικά, το προσούτο είναι μια εξαιρετική επιλογή αλλά και τα θαλασσινά!

Επίσης ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και φρέσκα, γλυκά ή όξινα φρούτα όπως φράουλες, ρόδι, εσπεριδοειδή, μάνγκο, σύκα, ροδάκινα ή αχλάδια!

Μπορείτε να συνδυάστε την ρόκα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και όχι μόνο, επίσης προσθέστε βότανα που βγάζουν γλυκύτητα στην γεύση, όπως το εστραγκόν!

Όταν αγοράζετε ρόκα φροντίστε να επιλέγετε μάτσα που φαίνονται φρεσκοκομμένα, δροσερά, χωρίς κίτρινα και μαραμένα φύλλα, η ρόκα επειδή πικρίζει φυσικά, όταν δεν είναι φρέσκια είναι ιδιαίτερα πικρή και έχει άσχημη γεύση!

Καθαρίστε την ρόκα σχολαστικά με άφθονο τρεχούμενο νερό και στεγνώστε την πολύ καλά!

Η ρόκα δεν διατηρείται φρέσκια για πολύ καιρό σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά, αν θέλετε να την διατηρήσετε μερικές ημέρες στο ψυγείο τυλίξτε την με χαρτί κουζίνας ή αποθηκεύστε την μέσα σε χαρτοσακούλα!

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο