Μπορεί η ντοματοσαλάτα να είναι η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα όμως υπάρχει και η σαλάτα νισουάζ που όπως έχει δηλώσει και ο αξιαγάπητος Gordon Ramsay είναι η καλύτερη καλοκαιρινή σαλάτα! Φυσικά οι παραλλαγές της πάρα πολλές, και γιατί όχι άλλωστε, όπως αυτή με σολομό και χάντρες.

Οπωσδήποτε υπάρχουν ενστάσεις όταν μια παραδοσιακή-τοπική συνταγή δέχεται παραλλαγές άλλωστε παλιότερα κι εγώ ήμουν πιο αυστηρή γύρω από το θέμα της «γνησιότητας» μια συνταγής αλλά τελικά με το πέρασμα των χρόνων αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της παραλλαγής-εκδοχής.

Ο λόγος είναι σαφής και ξεκάθαρος, υπάρχουν κάποιες συνταγές που είναι τόσο καθιερωμένες και ξακουστές στις πρωτότυπες και γνήσιες μορφές τους που καμία παραλλαγή δεν πρόκειται να τις αλλοιώσει.

Eπίσης παίζει ρόλο που «παρουσιάζεται» η συνταγή αν μιλάμε για ένα βιβλίο που προτείνει παραδοσιακές και τοπικές συνταγές, τότε ναι! Θέλω να τη δω στην αρχική-τυπική μορφή.

Αλλά και η περίφημη συνταγή της νισουάζ (nicoise) έχει περάσει σε άλλη σύσταση σε σχέση με την αρχική που λέγεται πως δεν περιείχε ίχνος τόνου και βραστά λαχανικά παρά μόνο τρία απλά υλικά, ντομάτα, γαύρο και ελαιόλαδο, γι΄αυτό και ήταν η σαλάτα των φτωχών.

Ωστόσο πλέον έχει επικρατήσει στη σαλάτα νισουάζ (nicoise) να περιέχονται πολλά-πολλά περισσότερα υλικά και αυτό που είναι «αποδεκτό» είναι ο συνδυασμός ψάρι, πατάτες, φασόλια, ντομάτα και το θεϊκό της dressing με αντζούγιες και μυρωδικά.

Πάντως σημασία έχει να ξέρεις την αυθεντική συνταγή για τη σαλάτα νισουάζ ώστε αν βάλεις και τη δική σου πινελιά να «δένει» νόστιμα και να μη δείχνει παράταιρη.

Για παράδειγμα ο σολομός στη σαλάτα νισουάζ (nicoise) ταιριάζει τόσο πολύ και μπορείς να δοκιμάσεις αρκετά φιλέτα ψαριού, επίσης οι χάντρες απλά υπέροχες, ειδικά αφού τις μαρινάρισα για αρκετή ώρα.

Η σαλάτα αυτή είναι αυτό που λέμε joyful της κατηγορίας συνταγές της παρέας που η απόλαυσή της απογειώνεται δίπλα σε ένα ποτήρι γεμάτο με τη δροσερή, φυσικά θολή ΑΛΦΑ Weiss, που ταιριάζει υπέροχα με το σολομό εξισορροπώντας τη λιπαρότητα στη γεύση του!


Σαλάτα Νισουάζ με Σολομό και Χάντρες


Σαλάτα Νισουάζ με Σολομό και Χάντρες

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

Για το ψάρι
1 φιλέτο σολομού
30 ml. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
¼ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τη σαλάτα
100 γρ. πράσινη σαλάτα
5 πατάτες baby
100 γρ. χάντρες βρασμένες
100 γρ. φρέσκα φασολάκια
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 κόκκινη πιπεριά
5-6 ντοματίνια
6-7 ελιές
2 αυγά

Για το dressing
60 ml. ελαιόλαδο
4 αντζούγιες
1 σκελίδα σκόρδο
¼ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 ½ κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
6-7 φύλλα βασιλικού
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
Μπούκοβο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση Συνταγής

1
Ξεκινάμε με το ψάρι: Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη σκελίδα του σκόρδου «σπασμένη» ώστε να βγάλει το άρωμά της, το θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο), το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε το ψάρι σε ένα σκεύος και με το μείγμα που ετοιμάσαμε μαρινάρουμε το σολομό για 40 λεπτά το λιγότερο.

2
Ετοιμάζουμε το dressing για τη σαλάτα νισουάζ: Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά, υπολογίζουμε 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό και 6-8 φύλλα βασιλικού. Τοποθετούμε σε τα μυρωδικά σε μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος καρυκεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την οξύτητα και το αλάτι.

3
Βάζουμε τις χάντρες σε ένα μπολ και περιχύουμε με 2-3 κουταλιές από το dressing, στο υπόλοιπο προσθέτουμε τα φιλέτα από τις αντζούγιες και ανακατεύουμε καλά πατώντας με πιρούνι μέχρι να λιώσουν.

4
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, όσο είναι ζεστές τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές από το dressing.
Βράζουμε τα φασολάκια μέχρι να μαλακώσουν αμέσως τα τοποθετούμε σε παγωμένο νερό ώστε να μη χάσουν το χρώμα τους, βράζουμε τ΄αυγά για 6.5-7 λεπτά και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.

5
Ψήνουμε την πιπεριά να και την κόβουμε σε λωρίδες, ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο γκριλ το σολομό. Τοποθετούμε την πράσινη σαλάτα σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά αφήνοντας στο τέλος το ψάρι το οποίο «σπάμε» σε μεγάλα κομμάτια μ΄ένα πιρούνι και τα αυγά τα οποία κόβουμε στη μέση.

Περιχύνουμε με λίγο ακόμη dressing και σερβίρουμε με μια δροσερή μπύρα ΑΛΦΑ Weiss!

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αντί για σολομό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόνο ή οποιοδήποτε φρέσκο ψάρι που θα φιλετάρουμε
– Μπορούμε τα λαχανικά να τα έχουμε προετοιμάσει νωρίτερα και να συνθέσουμε τη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρουμε

sintages gia salata nicoise

Νισουάζ Συνταγή

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.