Share

Αν το κρασί σας έγινε «ξύδι»  μη το πετάξετε, αυτό το ξυδιασμένο κρασί θα σας δώσει το νοστιμότερο σπιτικό ξύδι!

Και πόσο απλό και εύκολο είναι να κάνουμε ξύδι στο σπίτι!

Βάζουμε το κρασί σε ένα μπουκάλι και ρίχνουμε μέσα ένα άβραστο μακαρόνι,αφήνουμε ένα μήνα σε θερμοκρασία δωματίου κλείνοντας το στόμιό του με ένα πανάκι,για να αερίζεται.
Σίγουρα το σπιτικό ξύδι σας δεν θα είναι διαυγές σαν του εμπορίου ούτε τόσο όξινη γεύση θα έχει αλλά το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα γιατί είναι το δικό σας ξύδι «καθαρό», σπιτικό και πεντανόστιμο!


Ξύδι και αρώματα!
Το ξύδι είναι ένα από τα βασικά υλικά για σαλάτες και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην μαγειρική!
Βάζοντας μέσα στο ξύδι διάφορα μπαχαρικά,φρούτα ή λαχανικά φτιάχνουμε ένα ξύδι ξεχωριστό σε άρωμα αλλά και γεύση.

Πριν ξεκινήσετε:
Τα φρέσκα μυρωδικά να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε πολύ καλά!
  Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία θα έχετε αποστειρώσει!
Συνδυάστε μυρωδικά και μπαχαρικά σύμφωνα με τα γούστα σας, γενικά πειραματιστήτε!
Να διατηρείτε τα ξύδια σας σε δροσερό και σκιερό μέρος!

 

Ξύδι με σκόρδο και αρωματικά
200 ml. ξύδι σπιτικό ή εμπορίου κόκκινο
2 σκελίδες σκόρδα
1 κλωναράκι ρίγανη
2 φύλλα δάφνης

Βάζουμε το ξύδι σε ένα μπουκάλι (να κλείνει) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφού το αφήσουμε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμο για χρήση.
Χρησιμοποήστε το σε φακές, χταποδάκι, σαλάτες, τηγανητές μελιτζάνες και κολοκυθάκια, κρεατόσουπες!

 

Ξύδι με σκόρδο
200 ml. ξύδι σπιτικό ή εμπορίου λευκό
2 σκελίδες σκόρδα
2 κλωναράκια μαϊντανό

Βάζουμε το ξύδι σε ένα μπουκάλι (να κλείνει) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφού το αφήσουμε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμο για χρήση.
Χρησιμοποήστε το σε σαλάτες, τηγανητές μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια, χόρτα.

 

Ξύδι με εστραγκόν
200 ml. ξύδι σπιτικό ή εμπορίου λευκό
2 κλωναράκια εστραγκόν
5-6 κόκκους κόλιανδρο

Βάζουμε το ξύδι σε ένα μπουκάλι (να κλείνει) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφού το αφήσουμε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμο για χρήση.
Χρησιμοποήστε το σε σαλάτες, κρεατικά, ψάρι, μαρινάδες.


Ξύδι με μαϊντανό και ποικιλία πιπεριών 

200 ml. ξύδι σπιτικό ή εμπορίου κόκκινο
15 κόκκους πιπεριών ρόζ, μαύρο, πράσινο, λευκό, σετσουάν
2 κλωναράκια μαϊντανό

Βάζουμε το ξύδι σε ένα μπουκάλι (να κλείνει) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφού το αφήσουμε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμο για χρήση.
Χρησιμοποήστε το σε κοκκινιστά φαγητά (όταν τα σβήνετε με κρασί 1 κουταλιά της σούπας είναι αρκετή),πατατοσαλάτα,αυγά σαλάτα και μαρινάδες, dressing.


Ξύδι με κρεμμύδι

200 ml. ξύδι σπιτικό ή εμπορίου κόκκινο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κλωναράκια μαϊντανό
4 κόκκους μαύρο πιπέρι

Βάζουμε το ξύδι σε ένα μπουκάλι (να κλείνει) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφού το αφήσουμε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμο για χρήση.
Χρησιμοποήστε το σε σαλάτες με φασόλια, πατατοσαλάτα, αυγά σαλάτα.

 

Ξύδι με πορτοκάλι
200 ml. ξύδι σπιτικό ή εμπορίου κόκκινο
2 φλούδες πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι

Βάζουμε το ξύδι σε ένα μπουκάλι (να κλείνει) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφού το αφήσουμε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμο για χρήση.
Χρησιμοποήστε το σε κοκκινιστά κρεατικά(όταν τα σβήνετε με κρασί 1 κουταλιά της σούπας είναι αρκετή), γλυκόξινα φαγητά ή σε σαλάτες που περιέχουν φρούτα και μαρινάδες.

 

Ξύδι με βασιλικό
200 ml. ξύδι σπιτικό ή εμπορίου κόκκινο
10 φύλλα βασιλικού

Βάζουμε το ξύδι σε ένα μπουκάλι (να κλείνει) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφού το αφήσουμε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμο για χρήση.
Χρησιμοποήστε το σε ντοματοσαλάτες, τηγανητά λαχανικά.

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο