Share

Η αξεπέραστη αγάπη για το ψωμί!
Ενώνοντας την αγάπη μας για την μαγειρική και το blogging αποφασίσαμε με την Άρτεμις Τσίπη από τo Wonderfoodland  μία φορά την εβδομάδα να μαγειρεύουμε μαζί, συνταγές με ένα βασικό ή εποχιακό υλικό και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Cooking Together.
Αλλά σ΄αυτό δεν είμαστε μόνες μας… και δεν θέλουμε άλλωστε αφού είπαμε ότι μιλάμε για cooking together… ανεβάζουμε κάθε φορά το υλικό που επιλέγουμε και ζητάμε τις δικές ιδέες, η ιδέα που θα μας εμπνεύσει «μαγειρεύεται», φωτογραφίζεται και μοιράζετε με όλους εσάς, τους αγαπημένους μας αναγνώστες!

Σπιτικό Ψωμί με Κρίθινο Αλεύρι

Ψωμί Κρίθινο

By Ευα Μονοχαρη Published: Οκτωβρίου 30, 2013

  • Απόδοση: 1 καρβέλι
  • Προετοιμασία: 2 ώρες 0 λεπτό
  • Μαγείρεμα: 40-45 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 2 ώρες 40 λεπτά

Αν λατρεύεις το σπιτικό ψωμί, αν αναζητάς την απόλυτα, μεστή γεύση του παραδοσιακού, ζυμωτού ψωμιού και αν το ψωμί from the scratch σου φαίνεται υπόθεση πολύπλοκη, με αυτή την συνταγή θα αναθεωρήσεις... το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις κρίθινο αλεύρι, υπάρχει σχεδόν παντού, σε μπακάλικα ή καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ειδικά!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου για 15 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε.
    Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προσθέτουμε, την μαγιά, το μέλι και την ζάχαρη.
    Προσθέτουμε 250 ml. από το νερό και κουνάμε ελαφρά.
    Συνταγές για Ψωμί με Κριθάρι
  2. Ανακινούμε ελαφρά την λεκάνη, χωρίς να ανακατέψουμε, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε μέσα στον φούρνο το μείγμα για 15 λεπτά.
    Σπιτικό Ψωμί Συνταγή
  3. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα άλευρα με το αλάτι.
    Συνταγή για Σπιτικό Ψωμί
  4. Ρίχνουμε τα άλευρα στο μείγμα της μαγιάς, και προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
    Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή το χέρι να γίνει ένα μείγμα και αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα.
    Συνταγές με Κριθάρι
  5. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε την ζύμη, στην αρχή ίσως η ζύμη φανεί να θέλει επιπλέον αλεύρι αλλά δεν προσθέτουμε γιατί η ζύμη θέλουμε να είναι έχει υγρασία και όσο ζυμώνουμε θα πάρει την ελαστικότητα που χρειάζεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
    Ψωμί από Κριθάρι Συνταγή
  6. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε για 40 λεπτά μέσα στο φούρνο τον οποίο προθερμάναμε.
    Κριθαρένιο Ψωμί Συνταγή
  7. Ζυμώνουμε ελαφρά και σχηματίζουμε ένα καρβέλι ή μια φρατζόλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο περίπου 30 λεπτά.
    Ψωμί Σπιτικό από Κριθαρένιο Αλεύρι Συνταγή
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
    Ψήνουμε το ψωμί για 20 λεπτά στους 200°C Κελσίουκαι κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180°C Κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 25-30 λεπτά.
    Σπιτικό Χωριάτικο Ψωμί
  9. Διατηρούμε το ψωμί τυλιγμένο σε καθαρή λινή ή βαμβακερή πετσέτα.... αν προλάβει μείνει ψίχουλο!
    Ψωμί Κρίθινο
  10. Το απολαμβάνεις ζεστό με φέτα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο!
    Ψωμί Κρίθινο
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο