Στρούντελ Μήλου με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι

Στρούντελ Μήλου με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι

Στρούντελ Μήλου με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι
Γλυκό που κάνει καλό; Φυσικά αφού ο Μακεδονικός Χαλβάς, γίνεται γέμιση γι΄αυτό το στρούντελ μήλου.

Η μηλόπιτα είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, την έχω ψήσει σχεδόν σε κάθε εκδοχή της, όμως μία από τις πιο αγαπημένες μου είναι η μηλόπιτα με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι, η οποία καταλαβαίνεις γιατί μου αρέσει περισσότερο… Γιατί και απολαμβάνω γλυκό και επωφελούμαι από τη διατροφική αξία του Μακεδονικού Χαλβά.

Για την ιστορία όταν έφτιαξα αυτή τη γέμιση για πρώτη φορά,  την έκανα με Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι, βλέπε εδώ,  και την ξεχώρισα, όπως επίσης την ξεχώρισαν και αρκετοί άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Αποφάσισα να δοκιμάσω σπιτική ζύμη για παραδοσιακό αυστριακό στρούντελ, η οποία μοιάζει πάρα πολύ με το σπιτικό φύλλο για πίτες, όπως το ξέρουμε.
Όταν θα τυλίξεις τη μηλόπιτα, την ψήσεις και τη φας θα διαπιστώσεις πως αυτή η τόσο απλή ζύμη είναι η βάση για το καλύτερο στρούντελ.

Μακεδονικός Χαλβάς, Μακεδονικό Ταχίνι, Συνταγές Μήλο

Αυτή τη φορά για τη γέμιση χρησιμοποίησα Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι, που είναι μάλλον από τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις. Εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια γεύση θες, στο ταχίνι όμως θα επιμείνω στο Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι γιατί κάνει τις γεύσεις να δένουν τέλεια . Η άχνη είναι προαιρετική χάριν φωτογράφισης και καθόλου αναγκαία.

Extra Tip: Bonus συνταγή, αν θες ένα γλυκό στη στιγμή, κόβεις 2 μήλα σε κύβους περιχύνεις με μέλι και πασπαλίζεις με κανέλα και ψίχουλα από παξιμάδι. Από πάνω προσθέτεις ένα μεγάλο κομμάτι Μακεδονικού Χαλβά, ψήνεις για 15 λεπτά και «υπογλυκαιμία» τέλος!


Στρούντελ Μήλου με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι
Χρόνος Προετοιμασίας: 80′
Χρόνος Ψησίματος: 50′ 
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 8 άτομα

 Υλικά

Για την Ζύμη
175 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
85 ml. ζεστό νερό
25 ml. ελαιόλαδο

Για την Γέμιση
300 gr. μήλα
100 gr. Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι
1 κουταλιά της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
50 gr. σταφίδες μαύρες
½  κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πορτοκάλι
Βανίλια, προαιρετικά

Για την επάλειψη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιας της σούπας νερό
Ζάχαρη καστανή, προαιρετικά

Εκτέλεση

Η Ζύμη:
1  Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, σε ένα σέικερ αναμειγνύουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, με υγρασία και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.

Η Γέμιση:
2 Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα μήλα και τα μπαχαρικά, ζεσταίνουμε τα μήλα για 3 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

3  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πολύ ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, του δίνουμε μακρόστενο σχήμα και ανοίγουμε το φύλλο τόσο ώστε να αποκτήσει πολύ λεπτή υφή, περίπου 60×40. Απλώνουμε το μήλο στη μία άκρη και από επάνω θρυμματίζουμε τον Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι.

4  Κλείνουμε σε ρολό τη ζύμη και δίνουμε το σχήμα του «πέταλου» και με ένα μαχαιράκι χαράζουμε σε 4-5 σημεία. Για την επάλειψη χτυπάμε το νερό με το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν υφή σαν γαλάκτωμα, αλείφουμε καλά το στρούντελ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C, στις αντιστάσεις.

Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Νηστίσιμες Συνταγές με Μήλα

Σημειώσεις για την Συνταγή:
– Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε  ζύμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 6 φύλλα κρούστας, 4 φύλλα χωριάτικο ή έτοιμο φύλλο σφολιάτας (με μαργαρίνη).
– Αν δούμε οτι τα μήλα βγάζουν αρκετά υγρά τα ψήνουμε περισσότερο.
– Στο στρούντελ, όπως ανέφερα και παραπάνω ταιριάζει και το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι.
– Το Μακεδονικό Ταχίνι και ο Μακεδονικός Χαλβάς δίνουν όση γλυκύτητα χρειάζεται χωρίς να προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη. Αυτό καθιστά το στρούντελ ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή.
– Μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια ή κονιάκ.
– Μπορούμε να προσθέσουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.

Ζύμη για Στρούντελ Συνταγές

Εύκολες Γλυκές Ζύμες Συνταγές

Εύκολες Συνταγές με Ταχίνι

Μηλόπιτα Γέμιση Συνταγή

Συνταγή για Σπιτικό Στρούντελ

Στρούντελ Αυστριακό Συνταγή

Στρούντελ Γερμανικό Συνταγή

Νηστίσιμα Γλυκά με Μήλα

Σαρακοστιανές Συνταγές Μηλόπιτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτοκαλόπιτα Συνταγή

0 2757

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο