Πριν περίπου 4 χρόνια αποφάσισα να φτιάξω την πρώτη μου τάρτα και συγκεκριμένα αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν galette.

Έκτοτε έχω ψήσει αμέτρητες τάρτες αυτού του είδους, ειδικά τα Χριστούγεννα είναι οι αγαπημένες μου και εδώ μπορείς να δεις κάποιες έχω μοιραστεί και μαζί σου παλιότερα.

Και παρόλο που οι τάρτες δεν μου άρεσαν ποτέ πλέον μπορώ μετά βεβαιότητας να πω πως απλά τις λατρεύω αρκεί να έχουν την ιδανική, για εμένα, ζύμη.

Η πρώτη μου τάρτα ήταν αρκετά καλή ή τουλάχιστον ετσι νόμιζα όμως πλέον σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά πως οι τάρτες μου είναι πάρα-πάρα πολύ καλές!

Δεν έχει σημασία με τί είναι γεμισμένες αυτό έγκειται στο προσωπικό μας γούστο αλλά η ζύμη είναι αυτό που λέμε εγγύηση και σίγουρα μπορεί αν την πετύχει ακόμη και ένας αρχάριος στην κουζίνα.

Πριν λίγο καιρό καλωσόρισα στην κουζίνα μου την κουζινομηχανή της KENWOOD CHEF TITANIUM και αν έχεις δει ανυπόμονο παιδί ν’ ανοίγει το δώρο του και τη χαρά να «παίζει» με αυτό, ετσι ακριβώς ένιωσα κι εγώ!

KENWOOD TITANIUM

Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να της δώσω την καλύτερη θέση στην κουζίνα μου γιατί απλά αυτό της αξίζει, το δεύτερο ήταν να φτιάξω την αγαπημένη μου μους, για μένα μια καλή κουζινομηχανή πρέπει να φτιάχνει την πιο αέρινη και ντελικάτη μους κι εδώ έρχεται  η ερώτηση:

Αλήθεια πιστεύεις στα θαύματα;

Η δική μου απάντηση είναι το:  «ανάλογα,  αρκεί να το δω με τα μάτια μου» και το είδα το θαύμα και θα το δεις κι εσύ αν πιάσεις στα χέρια σου αυτή την κουζινομηχανή με τα μοναδικά της εξαρτήματα, ενώ εσύ που ήδη την έχεις σίγουρα κουνάς το κεφάλι καταφατικά και χαμογελάς!

Επόμενο challenge το «crust» test, σειρά είχε η ζύμη της τάρτας βάζοντας τα υλικά στον κάδο της κουζινομηχανής  KENWOOD  χρειάστηκαν μόνο 60 δευτερόλεπτα ώστε να έχω το αποτέλεσμα που θέλω, αέρινη και τέλεια τριφτή υφή, ενώ μόλις 40 δευτερόλεπτα να ολοκληρώσω το ζύμωμα.

Η γέμιση που χρησιμοποίησα είναι μια κλασική χειμωνιάτικη και η αγαπημένη μου για το Χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι, πάντα γίνεται ανάρπαστη!

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές για το Γιορτινό Τραπέζι

Και αφού ψήθηκε η τάρτα και ήρθε η ώρα της γευστικής δοκιμής, σκέφτηκα πως η τεχνογνωσία είναι μεγάλο πράγμα και πως δεν είναι τυχαίο που αυτό το μοντέλο  της KENWOOD ονομάζεται CHEF TITANIUM αφού αποδίδει όπως ένας έμπειρος σεφ στην κουζίνα.

Και μόλις είχα γευτεί την απόλυτη επιτυχία που μέχρι σήμερα μόνο με το χέρι κατάφερνα και αυτό έπρεπε να είναι κρύο ώστε να μην ανεβάσει το βούτυρο θερμοκρασία!

Μή δοκιμάσεις  να το κάνεις με οποιοδήποτε μίξερ, όχι πως δεν θα το κάνει αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτή η φανταστική, τρυφερή, τέλεια τριφτή ζύμη και αυτό στο λέω μετά από πολλές δοκιμές.

Υπενθυμίζω τί πρέπει είναι να θυμάσαι για τέλεια επιτυχία:
– Να μη παρεκλίνεις τη λίστα των υλικών γιατί εχει μεγάλη σημασία όλα τα υλικά να είναι αυτά και όπου το σημειώνω παγωμένα από το ψυγείο
– Πρέπει να ζυμώσεις στην αρχή με ανάλαφρες κινήσεις, στη συνέχεια για ελάχιστο χρόνο και όλα χωρίς να ταλαιπωρήσεις τη ζύμη.

Συνταγή για Ζύμη Τάρτας

Όταν σερβίρεις την τάρτα με κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί και φασκόμηλο στους αγπημένους σου απόλαυσε μαζί τους την απόλαυση τους σε κάθε μπουκιά και όπως κατάλαβες ήρθε πιο όμορφη στιγμή του χρόνου και μαζί θα δημιουργήσουμε τις πιο γιορτινές και Χριστουγεννιάτικες συνταγές  όπως κάνουμε μαζί 10 χρόνια τώρα!

Ιt’s the most wonderful time of the year ας μαγειρέψουμε τις πιο #HOLYFOOD συνταγές μας για όσους αγαπάμε και αυτό θα είναι και το φετινό hashtag του Funky Cook ώστε να μοιραστείς μαζί μου όλες σου τις δημιουργίες στα social media!

Let’s celebrate,
Eva


Χρόνος Προετοιμασίας: 45′
Χρόνος Ψησίματος: 40′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος 
Μερίδες: 6-8


Υλικά

Για τη ζύμη
290 γρ.  αλεύρι μαλακό
150 γρ.  αγελαδινό βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας  ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
60 ml. νερό παγωμένο
1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση
300 γρ. κολοκύθα
200 γρ. κατσικίσιο τυρί chevre
3 κρεμμύδια ξερά
20 ml. ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
4-5 φύλλα φασκόμηλο
50 ml. κρέμα βαλσάμικο
50 ml. σιρόπι σφενδάμου
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

1 Η γέμιση
Βάζουμε ολόκληρη την κολοκύθα με το εξωτερικό της περίβλημα στο φούρνο και την ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Μόλις ψηθεί αφαιρούμε την κολοκύθα μ΄ενα κουτάλι και την μεταφέρουμε σε μπωλ, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε στην άκρη.

2  Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά,
φροντίζουμε να μη δυναμώσουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και ν΄αρχίσουν ν΄αποκτούν ομοιόμορφο καραμελένιο χρώμα.

Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με την κολοκύθα και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του φασκόμηλου.

Συνταγή για Κολοκύθα Ψητή
3  Η ζύμη
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους με γρήγορες κινήσεις και το τοποθετούμε στο ψυγείο ξανά για 5-10 λεπτά.

Τοποθετούμε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο, χρησιμοποιώντας το φτερό αναδεύουμε για περίπου 1 λεπτό , κατόπιν το αποτέλεσμα είναι να έχει το αλεύρι ενσωματωθεί με το βούτυρο σ΄ενα μείγμα με τριφτή υφή.

Προσθέτουμε μόνο τον κρόκο του αυγού, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό, συνεχίζουμε  την ανάδευση, αρκούν 40 δευτερόλεπτα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.

4  Απλώνουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο ή στρογγυλό φύλλο. Στο κέντρο προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε μ’ ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 2 εκ. από τις άκρες.

Απλώνουμε το κατσικίσιο τυρί  κομμένο σε φέτες, κλείνουμε ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο και αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στις αντιστάσεις στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και σερβίρουμε αμέσως με κρέμα βαλσάμικου.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Σε περίπτωση που θέλουμε να σερβίρουμε την τάρτα αργότερα μπορούμε να την έχουμε ψήσει κανονικά χωρίς το κατσικίσιο τυρί και πριν σερβίρουμε ψήνουμε ξανά σε ζεστό φούρνο μέχρι να μαλακώσει το κατσικίσιο τυρί
– Το κατσικίσιο τυρί μπορεί ν΄αντικατασταθεί από οποιοδήποτε μαλακό τυρί
– Το βούτυρο πρέπει να είναι παγωμένο
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος γλυκοκολοκύθας
– Τον σφένδαμο μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με μέλι ή πετιμέζι
– Αν δεν μας αρέσει το φασκόμηλο χρησιμοποιούμε θυμάρι

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο