Share
Η τελευταία ημέρα του Αυγούστου σηματοδοτεί επίσημα το πρώτο αντίο του καλοκαιριού,

κάτι που δεν αρέσει σε κανένα, όμως μια στιγμή… το καλοκαίρι είναι ακόμη ζωντανό γιατί έχουμε την τύχη να ζούμε στην απόλυτα «καλοκαιρινή» χώρα αυτής της γης, θα χαιρόμαστε μέρες ακόμη τον ήλιο, την θάλασσα και φυσικά τα τελευταία φρέσκα υλικά της εποχής, γιατί το καλοκαίρι ζει και μέσα από τα φρέσκα υλικά!

Ένα από αυτά είναι το ροδάκινο, το ξέρεις οτι υπάρχουν σχεδόν 23 διαφορετικές ποικιλίες ροδάκινων;
Η Νάουσα μάλιστα έχει το δικό της ΠΟΠ ροδάκινο και θα βρείτε πολλές από αυτές τις ποικιλίες στους πάγκους της λαϊκής.
Ας «ξορκίσουμε» την ευχή για «καλό χειμώνα» με ζουμερά, γλυκά ροδάκινα, νεκταρίνια και γιαρμάδες, μια συνταγή για  τάρτα με ροδάκινα, μέλι και κατσικίσιο τυρί δεν είναι όμως αρκετή και επειδή το ροδάκινο έχει αρκετές χρήσεις, φαντασία να ΄χεις διάλεξα μερικές συνταγές από αγαπημένους Έλληνες Food bloggers για να απολαύσετε τα ροδάκινα σε πολλές-πολλές νόστιμες συνταγές-εκδοχές, κι εγώ σας υπόσχομαι να δώσω την ευχή του «καλού χειμώνα» (τον οποίο λατρεύω και ανυπομονώ γι” αυτόν) όσο πιο αργά αντέξω!

Μαρμελάδες και Κομπόστες

Γαστρονομικός Περίπλους για μαρμελάδα ροδάκινο ή νεκταρίνι ή γιαρμάς με γρήγορο κι εύκολο τρόπο
Two Minutes Angie για την τέλεια Μαρμελάδα της Σούζης
Pandespani
για μαρμελάδα ροδάκινο σε 30 λεπτά
IL Laboratorio di mm_skgο για Μαρμελάδα Ροδάκινο με Αμαρέτι Μπισκότα και Σοκολάτα

Συνταγές από Σπίτι για κομπόστα ροδάκινο

για Σορμπέ και Παγωτό

Μικρή Κουζίνα για Σορμπέ ροδάκινο που δεν κρυσταλλιάζει
Συνταγές της Καρδιάς για Γρήγορο Παγωτό Ροδάκινο
Sweetly για Γρανίτα Ροδάκινο

Γλυκά

Donkey and the Carrot για σούπερ Φρουτοσαλάτα
Cool Artisan για Καλοκαιρινό Χαλβά με Ροδάκινα
Kouzinista για Κέικ με Νεκταρίνια
Elena Is Cooking για Galette με Νεκταρίνια και Ροδάκινα
Foodaki
για Γλυκό Ψυγείου με Ροδάκινα
Cook and Feed
για Τάρτα με Ροδάκινα
Λεμόνι και Κανέλα
για Τάρτα με Νεκταρίνια
Mamatsita για Τάρτα με Κρέμα και Ροδάκινα

Σαλάτες

Gourmelita για Σαλάτα με Γλυστρίδα και Ροδάκινα
The Foodie Anarchist
για Σαλάτα με Καρπούζι και Ροδάκινα
My Little Expat Kitchen
για Σαλάτα με ντομάτες, νεκταρίνια, μαϊντανό και dressing με σιρόπι χουρμά και σουμάκι
The Eaters για Σαλάτα με Ροδάκινα

Φαγητά

Συνταγές της Απρούλας για Χοιρινό με ροδάκινα και χαλούμι
Η Μάνα του Λόχου για Σάλτσα μπάρμπεκιου με ροδάκινο
Madame Ginger
για Μοσχαράκι με Ροδάκινα

Ροδάκινο να το πιείς

Sugar Buzz για Smoothie με Ροδάκινο
The Foodie Corner για Σαγκριά με Ροδάκινα
Tante Kiki για λικέρ με Ροδάκινα

#absolutepeachlover


Τάρτα με Ροδάκινα, Μέλι και Κατσικίσιο Τυρί

•Προετοιμασία: 10′  •Έτοιμο σε: 60′  •Ποσότητα:  8 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

για την τάρτα
140 gr. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο
150 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr. αλεύρι ολικής άλεσης
1¼ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
70 ml. νερό παγωμένο
1 κρόκο αυγού

για την γέμιση
2 μεγάλα ροδάκινα λεμονάτα ή λευκόσαρκα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
¼ κουταλάκι του γλυκού five spices
150 gr. κατσικίσιο τυρί
50 gr.  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ

Εκτέλεση βήμα βήμα

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα  άλευρα κοσκινισμένα, την ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια, εναλλακτικά δουλεύουμε την ζύμη στο χέρι.

Ανακατεύουμε τα υλικά στην χαμηλή ταχύτητα μέχρι τα υλικά μεταξύ τους να ενωθούν και να πάρουμε ένα μείγμα σαν από ψίχουλα.

Τάρτα με Ροδάκινο Συνταγές

Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και πλέον θα δουλέψουμε με τα χέρια.

Προσθέτουμε τον κρόκο και σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αλλά σχετικά «σκληρή» ζύμη.

Συνταγές για Τάρτες

Επειδή σε αυτή την συνταγή χρησιμοποιούμε επιπλέον το αλεύρι ολικής άλεσης, η ζύμη ίσως χρειαστεί επιπλέ

Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση της galette.

Ετοιμάζουμε την γέμιση κόβοντας σε λεπτές φέτες τα ροδάκινα, τα οποία έχουμε πλύνει και τρίψει ελαφρά με μια πετσέτα.

Συνταγές με Ροδάκινα

Ανακατεύουμε το μέλι με το βούτυρο, το κόρν φλάουρ, το οποίο διαλύουμε σε ελάχιστο κρύο νερό και τα μπαχαρικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε ανάμεσα την ζύμη, ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη ένα φύλλο ζύμης μετρίου πάχους, περίπου διαμέτρου 22-24 εκατοστών.

Συνταγές για Ροδάκινα

Απλώνουμε το τυρί  σε όλη την βάση, τοποθετούμε τις φέτες των ροδάκινων, την μια πλάι στην άλλη και κλείνουμε την τάρτα, με την βοήθεια του χαρτιού ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης, κλείνουμε τόσο ώστε η μέση της τάρτας να μείνει ακάλυπτη.

Περιχύνουμε με το μείγμα μελιού και ψήνουμε  στους 180°C για 5 λεπτά και κατόπιν άλλα 40 περίπου λεπτά, στους 175°C.

Αλεύρι Ολικής Συνταγές

 

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Επιλέξτε όποιο τυρί μαλακό αλλιώς ταιριάζει μια φρέσκια μοτσαρέλα ή πιο ουδέτερο φρέσκο τυρί αν δεν σας αρέσουν τα κατσικίσια τυριά.
~ Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μέλι ή να αφαιρέσετε από την προτεινόμενη ποσότητα.
~ Τα ροδάκινα πρέπει να είναι σφυκτά αλλά όχι άγουρα.
~ Το 5 spices mix περιέχει αστεροειδή γλυκάνισο, σπόρους μάραθου, πιπέρι σετσουάν, κανέλα και γαρίφαλο, αν δεν διαθέτε το έτοιμο μείγμα φτιάξτε το δικό σας μείγμα ή χρησιμοποιήστε όποια από αυτά τα μπαχαρικά σας αρέσουν.
~ Αν δεν σας αρέσει το αλεύρι ολικής άλεσης χρησιμοποιήστε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δείτε τις αναλογίες για την ζύμη εδώ.

Συνταγές με Μέλι

Κατσικίσιο Τυρί Συνταγές

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Σχόλια

  1. Σ” ευχαριστώ Εύα! Πολύ όμορφη η galette σου. Και συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Ούτε κι εγώ δίνω ευχές για καλό χειμώνα από τώρα. Μα είναι τόσο νωρίς ακόμα! Κάτσε να μπει ο Νοέμβρης 😉

  2. Σ” ευχαριστώ πολύ για την αναφορά!
    Όσο υπάρχουν καλοκαιρινά φρούτα και τόσες νόστιμες συνταγές για να τα αξιοποιήσουμε και να τα απολαύσουμε, αρνούμαι πεισματικά να βγω από το καλοκαιρινό κλίμα! Ο χειμώνας μπορεί να περιμένει…

  3. Προσπάθησα να φτιάξω τη συνταγή χτες, γιατί μου φαίνεται καταπληκτική, όμως μου τα χάλασε το βούτυρο (γάλακτος) που έβαλα στη ζύμη. Ήταν έντονο στη γεύση και στην μυρωδιά και χάλαγε όλο το αποτέλεσμα.
    Θα μπορούσες να μου προτείνεις ένα αγελαδινό βούτυρο που να μην είναι τόσο έντονο?
    Επίσης το κατσικίσιο τυρί να είναι κρέμα? Το δοκίμασα με κατίκι και ήταν εξίσου πολύ καλό! (αν δεν μου τα χάλαγε το βούτυρο στη ζύμη!) Ευχαριστώ!

    • Μαργαρίτα καλημέρα!
      Χρησιμοποίησε ένα βούτυρο αγελαδινό πχ. το ΧΩΡΙΟ, το Ήπειρος, το Άριστον δεν έχουν πολύ βαριά γεύση και μυρωδιά.
      Το τυρί μπορεί να είναι οποιοδήποτε σου αρέσει ακόμη και μια γραβιέρα αγελαδινή, ένα έμενταλ ή μοτσαρέλα φρέσκια.
      Ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε ένα σχόλιο