Πρόσφατα, ακούγοντας στο Spotify το “Blue Bayou”, θυμήθηκα το περίφημο σάντουιτς Monte Cristo και βασισμένη σ΄αυτό αποφάσισα να το προσαρμόσω σε μια πιο light εκδοχή σε τηγανίτες με γραβιέρα, αλλαντικά, αυγό και φυσικά σπιτική μαρμελάδα φράουλα.

Την περίοδο μεταξύ 1930-1960 οι επιρροές της γαλλικής κουζίνας στην Αμερικάνικη γαστρονομία ήταν trend.

Η Αμερική που λάτρευε τα σάντουιτς ταυτίστηκε απόλυτα ονομάζοντας τα αρχικά «French Toast» ενώ πολλές ήταν οι παραλλαγές όπως το σάντουιτς Monte Cristo που πρωτοφτιάχτηκε στο εστιατόριο «Blue Bayou» της Αμερικάνικης Disneyland και αποτελεί μια παραλλαγή του αγαπημένου γαλλικού Croque Monsieur.

Τι μου αρέσει περισσότερο όμως στο Monte Christo σάντουιτς, προφανώς θα ταυτιστείς κι εσύ αν είναι του γούστου σου, είναι η ισορροπημένη εναλλαγή αλμυρού-γλυκού αλλά και οι γεύσεις των υλικών που αναδεικνύουν η μια την άλλη.

Κι εδώ έρχεται η δική μου πιο light εκδοχή με τις τηγανίτες, δίνοντας ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, ετσι αποφεύγω το τηγάνισμα χωρίς όμως να χάνω από τη γεύση.

Οι αφράτες, βουτυρένιες τηγανίτες αντικατέστησαν το ψωμί και αφού τις επάλλειψα με το μείγμα του αυγού, τις έψησα στο φούρνο αντί να τηγανίσω το σάντουιτς όπως τυπικά ζητάει η συνταγή.

Διάλεξα επίσης μια ελληνική γραβιέρα, συγκεκριμένα Κρήτης, καπνιστά αλλαντικά ενώ η το άρωμα από ώριμες φράουλες και το απαραίτητο-λεπτό στρώμα άχνης στο σερβίρισμα, έφτασε το συνδυασμό στα «ουράνια»!

Και φυσικά αυτός ο συνδυασμός ολοκληρώνεται μ΄ένα φλυτζάνι καφέ Sumatra Starbucks® από 100% ποικιλίακαφέ Arabica και επιλέγω να τον φτιάχνω είτε σε γαλλική πρέσα, είτε σε εσπρεσιέρα, αμερικάνο.

Ο καφές Sumatra είναι ο αγαπημένος καφές των εργαζομένων των Starbucks® αλλά και ο δικός μου!

Προέρχεται από το ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ινδονησίας, μιας χώρας που αποτελείται από χιλιάδες νησιά που εκτείνονται κατά μήκος του ισημερινού από την Μαλαισία στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το γεμάτο σώμα και η ελαφριά οξύτητα του καφέ με το ασυνήθιστα πυκνό γήινο άρωμα και τις πικάντικες νότες από βότανα τον «κάνει» μοναδικό στην κατηγορία του, απλά τέλειος!

Μη του βάλεις καθόλου ζάχαρη, άσε όλες τις γεύσεις ν΄αναδειχτούν από την πρώτη κιόλας γουλιά και δώσε βάση στο συνδυασμό του με τις βουτυράτες τηγανίτες, το λιωμένο τυρί και τη διακριτική γλύκα που θα δώσει το λεπτό στρώμα ζάχαρης άχνης!


Τηγανίτες Monte Cristo με Γραβιέρα και Μαρμελάδα Φράουλα


Τηγανίτες Monte Cristo με Γραβιέρα και Μαρμελάδα


Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

Για τις τηγανίτες
100 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 ml. γάλα φρέσκο
40 gr. λιωμένο βούτυρο
1 μεγάλο αβγό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ¾ κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό

Για τη γέμιση
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
4 φέτες emmental
2 μεγάλες φέτες καπνιστό ζαμπόν
2 μεγάλες φέτες καπνιστή γαλοπούλα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα φράουλα

Επιπλέον θα χρειαστούμε
2 αυγά
50 ml. γάλα
20 γρ. λιωμένο βούτυρο
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση Συνταγής

1
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τις τηγανίτες στο μπλέντερ για 20’’ και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε ελάχιστο βούτυρο και ψήνουμε 4 μεγάλες τηγανίτες.
Ψήνουμε την κάθε τηγανίτα για περίπου 1.30’’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν αφράτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν.

2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Παίρνουμε μια τηγανίτα και απλώνουμε μια λεπτή στρώση μαρμελάδας, γεμίζουμε με τ΄αλλαντικά και τα τυριά ενώ την άλλη τηγανίτα την αλείφουμε με μουστάρδα και «κλείνουμε».

3
Σ’ ένα μπωλ χτυπάμε τα δύο αυγά, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το μοσχοκάρυδο.
Μέσα σε αυτό το μείγμα βυθίζουμε το «σάντουιτς» και ακουμπάμε σε αντικολλητικό δίσκο ψησίματος.

4
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Τέλος σερβίρουμε με μια λεπτή στρώση άχνη ζάχαρης και επιπλέον μαρμελάδα.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα ή βατόμουρα
– Μπορούμε να φτιάξουμε το συνδυασμό και σε σάντουιτς χρησιμοποιώντας ψωμί μπριος

Αλμυρά Pancakes Συνταγές

Αλμυρά Pancakes Συνταγές

2 Σχόλια

  1. Πολύ νόστιμη ζύμη, βγήκε υπέροχη τόσο λεπτή σαν κρέπα όσο και πιο χοντρή σαν pancake. Τις δοκιμάσαμε με μαρμελάδα ντομάτα και ήταν τέλειες!

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.