Τραχανόπιτα, Θεσσαλιώτικη Αλμυρή Βασιλόπιτα

2.1K
Τραχανόπιτα, Θεσσαλιώτικη Αλμυρή Βασιλόπιτα όπως παλιά για την νέα χρονιά.

Είναι πιο όμορφη στιγμή του χρόνου, αυτή που αποχαιρετάς τον παλιό χρόνο με όλα τα καλά του και τα «ανάποδα» και προσδοκείς με αισιοδοξία την νέα, πολλά υποσχόμενη χρονιά.

Φέτος θα γιορτάσω την Πρωτοχρονιά με την οικογένεια μου, η ευτυχία μου για το νέο χρόνο είναι διπλή, ο «πόθος»  της μητέρας μου για το εγγόνι που της έφερε ο παλιός ο χρόνος  και η χαρά της με την νέα χρονια να την βλέπει να μεγαλώνει.

Θα την ευχαριστήσω κι εγώ θυμίζοντάς της την βασιλόπιτα – την αλμυρή τραχανόπιτα της γιαγιά μας, το ξέρω θα χαρεί πολύ.

Μου αρέσει να κρατώ τις παραδόσεις της οικογένειάς μου, που βρηκε η γιαγιά από την μάνα της κι εγώ από την γιαγιά μου, την αλμυρή βασιλόπιτα.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μα ειδικότερα στην Ρούμελη, η αλμυρή βασιλόπιτα είναι η αυτονόητη, τα κέικ έρχονται σε δεύτερη μοίρα ή τουλάχιστον έτσι ήταν κάποτε!

Πήρα λοιπόν τον παππού να μου δώσει την συνταγή, τρία υλικά, μου λέει, είναι όλη η πίτα έτσι να την φτιάξεις κι εσύ, μη την κάνεις μοντέρνα, να βάλεις σπιτίσιο ξινό τραχανά, κατσικίσιο γάλα και ένα φύλλο χωριάτικο, καλό.

Ήθελα η πίτα μου να μοιάζει σαν της γιαγιάς, την είχα μες το μυαλό μου, έμενε μόνο να την δοκιμάσω πριν την ψήσω την Πρωτοχρονιά.

Όποτε φτιάχνω πίτα με χωριάτικο φύλλο το ζητούμενο αλλά και η αγωνία μου είναι να μην «σπάνε» τα φύλλα όσο φτιάχνω την πίτα, με το ψήσιμο το φύλλο να παραμείνει τραγανό και να αποκτήσει υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα.

Θυμάμαι την γλυκιά μου Βασιλικούλα να βάζει τα ξύλα να καίνε,  την γάστρα με το τεράστιο «ασήκωτο» καπάκι και το μεγάλο βάζο με τον σπιτικό τραχανά.

Μάζευε όλα τα θηλυκά της οικογένειας γύρω της από το πρωί και μας έδειχνε την τέχνη του φύλλου, το σωστό στρώσιμο, το λάδωμα, την γέμιση, το χάραγμα.

Και όταν ερχόταν αυτή η μοναδική στιγμή, τόσο τρυφερές και γλυκές αναμνήσεις, έγνεφε στον παππού να σηκωθεί, του έδινε το μαχαίρι να σταυρώσει και το ψαλίδι για να κόψει και να ονοματίσει τα κομμάτια.

 Παραδοσιακές πίτες συνταγές

Μοίραζαν τα κομμάτια και μέχρι να βρούμε το φλουρί μας έλεγε ιστορίες.

Για τα τέσσερα συμβολικά φλουριά που έβαζε η μάνα της στην τραχανόπιτα, για τα σπαρτά ένα ξυλάκι που κρατούσε από τον θέρο, το σπίτι το «σίδερο», για τα ζώα το τυρί και τον τραχανά, ένα μικρό κομμάτι από κληματόβεργα για τα αμπέλια.

Έπιανε το φλουρί και το στριφογυρναγε πάνω από κάθε κεφάλι δίνοντας ευχές, μετά το έβαζε κάτω από το τρεχούμενο νερό και ονομάτιζε το κάθε της παιδί.

Η Ξανθή Μπαξεβάνη από το blog: “Συνταγές της Ασπρούλας” το 2014 μου έγραφε στο Facebook για το

Το τάισμα της βρύσης

Το πρωί της πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές τρέχουν να ταΐσουν τη βρύση .

Σηκώνονται πρωί πρωί και παίρνουν μαζί τους χρήματα, σιτάρι, καλαμπόκι,πίτα, μαλλιά κλπ.

Παίρνουν νερό και κατόπιν αφήνουν στο πεζούλι της τα είδη που πήραν από το σπίτι τους και λένε:

Όπους τρέχ’ει του νιρό στη βρύσ’η έτσ’ να τρέχ’νει κι ούλα τα καλά στου σπιτ’ μας.

«Όπως τρέχει το γάργαρο νερό να τρέχει η η υγεία, τα λεφτά, ευτυχία, η αγάπη»  και ό,τι άλλο ποθούσε να της φέρει η νέα χρονιά για κάθε παιδί.

Όποιος κέρδιζε το φλουρί έπαιρνε και το τυπικό δώρο που δεν είναι άλλο από ένα μαντιλάκι με μερικά κέρματα και μια καραμέλα μέσα γιατί πίστευε οτι ο χρόνος «γλυκαίνεται»  καλύτερα!

 Καλή χρονιά αγαπημένοι φίλοι μου, εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει ό,τι ποθεί στον κάθε ένα, υγεία, ευτυχία, ψυχραιμία και αισιοδοξία, βάζετε στόχους, μην ξεχνάτε να προσφέρετε με την καρδιά σας και η ανταπόδοση δεν θα αργήσει!

Τραχανόπιτα, Θεσσαλιώτικη Αλμυρή Βασιλόπιτα

[vc_row][vc_column width=”1/4″]Χρόνος Προετοιμασίας: 40’ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 50′  [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 12 κομμάτια[/vc_column][/vc_row]


 

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο
140 gr. τραχανά ξινό
550 ml. γάλα φρέσκο κατσικίσιο ή αγελαδινό
65 gr. βούτυρο
300 gr. τυρί φέτα
Σουσάμι
Αλάτι
1 αυγό
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο, μέσα στην συσκευασία του,  εκτός ψυγείο για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τον τραχανά, το αλάτι και βάζουμε τον τραχανά σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι ο τραχανάς να πάρει κρεμώδη υφή, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Χρησιμοποιούμε ένα ταψί περίπου 34 εκ. διάμετρο, το οποίο λαδώνουμε καλά. Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, ξεκινάμε στρώνοντας  τέσσερα φύλλα τα οποία λαδώνουμε καλά κάθε φορά. Απλώνουμε την γέμιση και τελειώνουμε κλείνοντας την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, χωρίς να ξεχνάμε να τα λαδώσουμε.

[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Γυρίζουμε τα φύλλα σχηματίζοντας κόθρο ή με όποιον άλλο τρόπο μας βολεύει. Χαράσουμε ελαφρά την τραχανόπιτα και αλείφουμε με το αυγό, το οποίο χτυπάμε ελαφρά με 1 κουταλιά της σούπας γάλα.

[dropcap type=”1″]5[/dropcap]  Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180ο C στις αντιστάσεις, μέχρι να χρυσοροδίσει η τραχανόπιτα, την κόβουμε πριν το γεύμα της Πρωτοχρονιάς.

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς  με τo ξεπάγωμα του φύλλου ώστε να μην θρυμματιστεί.
– Το φλουρί το βάζουμε ανάμεσα στα φύλλα.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γλυκό τραχανά ή πλιγούρι, σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο γάλα.
– Εκτός από την φέτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μανούρι, ανθότυρο ή όποιο αντίστοιχο τυρί μας αρέσει.

Συνταγή για Τραχανόπιτα με Φύλλο

Παραδοσιακές Συνταγές για πίτες με τραχανά

Εύκολες Πίτες Συνταγή

Αλμυρή Βασιλόπιτα Συνταγές

 

Join the Conversation

  1. Με συγκίνησες, σήμερα το είδα που σου έγραφα τότε, αλλά και όλα όσα γράφεις για τις αρμυρές βασιλόπιτες.
    Προτιμώ αυτές απλά φέτος δεν πρόλαβα να καταγράψω κάποια βλάχικη την κρατώ για του χρόνου. Θα βάλω όμως μια άλλη ανάρτηση βλάχικη από Δευτέρα.
    Σου εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά γεμάτα Υγεία Αγάπη και πολλές σκανταλιές από την Υβόνη!!

    1. Να έχουμε καλή χρονιά Ξανθή μου, να είμαστε γεροί και γεμάτοι χαρές!
      Πάντα θυμάμαι αυτή σου την καταγραφή γιατί η σχεδόν κοινή μας καταγωγή έχει πολλά όμορφα γαστρονομικά έθιμα που “φυλάμε” και δεν ξεχνάμε!
      Φιλιά πολλά!

  2. Εφιαξα την τραχανοπιτα , παρελειψα το σουσαμι, και ηταν παρα πολυ νοστιμη. Οι συνεργατες μου την εκτιμησαν δεοντως!!!!
    ευχαριστω

    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close