Share
Αν υπάρχει ένα γλυκό στο οποίο ποτέ, μα πότε δεν θα αντιστέκομαι είναι η κρέμα καραμελέ!

Η πρώτη κρέμα καραμελέ που έφαγα ήταν εκείνη «στο κουτί», κάπου-κάπου μας την έφτιαχνε η μαμά τα καλοκαίρια! Όταν έβλεπα να ανοίγει την καραμέλα την παρακαλούσα στο δικό μου μπωλάκι να ρίξει λίγο περισσότερη.

Αν και δεν είχα ποτέ αγάπη με τις καραμέλες, η γεύση του σιροπιού καραμέλα ήταν ότι πιο θεικό υπήρχε και υπάρχει!

Η δεύτερη κρέμα καραμελέ που έφαγα στα 80’s, ακόμη «αξεπέραστη» στην γευστική μου μνήμη, ήταν σε ένα υπόγειο ταβερνάκι στην Ομόνοια. Εκεί πηγαίναμε όταν επισκεπτόμασταν την πρωτεύουσα το καιρό που η μαμά ήταν έγγυος στην αδερφή μου. Αυτή η καραμελέ ήταν η κλασική γαλλική συνταγή που ψήνεται σε αλουμίνιο φορμάκι σε μπεν μαρί (αυτά περί τεχνικής βέβαια τα έμαθα κατόπιν).

Την πρώτη φορά που έφτιαξα επιτέλους κρέμα καραμελέ δεν την πέτυχα και τόσο, αν και πρόκειται για ένα εύκολο γλυκό θέλει την τεχνική του, από την μια να πετύχεις την σωστή τήξη βάση των υλικών γιατί η κρέμα πρέπει να είναι βελούδινη, λεία και να «τρέμει» και από την άλλη την «πίκρα» της υπέροχης καραμέλας!

Η αγαπημένη μου κρέμα στις Ισπανόφωνες χώρες ονομάζεται φλαν,

γιατί όταν την ξεφορμάρουν ακούγεται ένας ήχος σαν «flan», μου αρέσει αυτή η εκδοχή και ίσως να είναι και αληθινή, ενώ στην Γαλλία αποκαλείται Crème Caramel αλλά βέβαια τι σημασία να έχει το όνομα μπροστά σε αυτή την νοστιμιά!

Τελυταία έπεσε στα χέρια μου μια συνταγή Μεξικάνικη για φλαν ή κρεμ καραμελέ με τρία γάλατα, τα Tres Leches γλυκά είναι πολύ διαδεδομένα στην Μεξικάνικη Κουζίνα άλλωστε και η διαφορά της σε σχέση με τις αντίστοιχες συνταγές είναι οτι αρωματίζεται με πορτοκάλι!

Τώρα αν με ρωτήσεις σε ποια κρέμ καραμελέ τελικά καταλήγω;
Μάλλον σε εκείνη της Ομόνοιας, για συναισθηματικούς λόγους και στην Tres Leches Flan γιατί η ευκολία και το αποτέλεσμα είναι μοναδικά!

#80’s lover


 

Μεξικάνικη Κρέμα Φλαν – Tres Leches Flan
•Προετοιμασία: 5′ •Έτοιμο σε: 4 ώρες   •Ποσότητα: 8 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά

για την κρέμα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
350 ml. γάλα εβαπορέ
500 ml. γάλα φρέσκο
5 μεγάλα αυγά
1½ κουταλάκια του γλυκού υγρή βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την καραμέλα
220 gr. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε την καραμέλα:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη και την λιώνουμε μέχρι να πάρει βαθύ ξανθό, καραμελένιο χρώμα.

Μεταφέρουμε αμέσως την καραμέλα σε αντικολλητική μακρόστενη φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη.

Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα αυγά, πρσοθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και την βανίλια.

Προσθέτουμε τα γάλατα και αναμειγνύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, στο οποίο προσθέτουμε καυτό νερό περίπου μέχρι την μέση, δημιουργώντας ένα μπεν μαρί.

Ψήνουμε στους 170οC για 60 λεπτά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 3 σε θερμοκρασία δωματίου, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Η κρέμα τρώγεται και κρύα!

Κρέμα Καραμελέ Συνταγές

Καραμέλα Συνταγές

Tres Leches Μεξικάνικες Συνταγές

Συνταγές για Φλαν Tres Leches

Κρέμ Καραμελέ Συνταγές

Κρέμ Καραμελέ

Κρέμα Φλαν

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Σχόλια

  1. Εύα, δεν έχω φτιάξει ποτέ κρέμα καραμελέ. Τώρα με αυτή τη μεξικάνικη εκδοχή με βλέπω στην κουζίνα για υλοποίηση! Αυτές οι φωτογραφίες σου και οι τοπικοί χαρακτήρες των συνταγών σου πάντα με κολάζουν ρε παιδί μου! <3

  2. Καλησπέρα Εύα! Υπέροχη η συνταγή και οι φωτογραφίες σου όπως πάντα! Η προσθήκη του ξύσματος πορτοκαλιού πραγματικά θα πρέπει να την απογειώνει! Μια ερώτηση… πιστεύεις πως θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ξύσμα με κάποιο ποτό οπως το Cointreau ή θα καταστρέφαμε το αποτέλεσμα; Και πάλι πολλά συγχαρητήρια! Καλή συνέχεια :)

Αφήστε ένα σχόλιο