Share
Κάθε χρόνο στο σπιτικό μας κάνουμε δύο ειδών βασιλόπιτες μία βασιλόπιτα τύπου κέικ και μια αλμυρή τραχανόπιτα με φύλλο.

Προσωπικά η βασιλόπιτα μου αρέσει να έχει βούτυρο και ξερά φρούτα, μία από τις αγαπημένες μου είναι η Βασιλόπιτα με ξερά φρούτα και Αμάρο αλλά η βασιλόπιτα που θα έχω για πάντα στην καρδιά μου είναι της γιαγιάς Βασιλικής, η καλή μου γιαγιά πάντα έλεγε: «Εσείς τώρα μάθατε στα γλυκά και τις μόδες, εγώ όμως θα σας φτιάνω αυτή την βασιλόπιτα, ας κάνουν οι μάνες σας τα κέικ, εγώ θα την ζυμώνω, θα την γεμίζω ευχές και εμένα ξέρετε οτι οι ευχές μου πιάνουν…
Και οι ευχές της έπιανα στ” αλήθεια.»

Μαζευόμασταν γύρω από το τραπέζι και πριν ξεκινήσουμε το φαγητό κόβαμε την βασιλόπιτα-τραχανόπιτα, έδινε το μαχαίρι στον παππού, «Να την σταυρώσεις του έλεγε αυστηρά και ονομάτιζε τα κομμάτια, όπως του έλεγε».

Μέσα στα λαδωμένα φύλλα ψάχναμε το κέρμα, σαν το έβρισκε κάποιος τον έπαιρνε και κρατούσαν μαζί το φλουρί κάτω από την βρύση και ξεκινούσε: «Όπως τρέχει το γάργαρο νερό να τρέχει η ευτυχία, η αγάπη, η υγεία, τα λεφτά και ό,τι άλλο ποθούσε να της φέρει η νέα χρονιά για κάθε παιδί.
Μετά έπιανε το φλουρί και το στριφογυρναγε πάνω από κάθε κεφάλι δίνοντας ευχές.

Τελικά νομίζω η βασιλόπιτα οτι είναι ένα θέμα που «καίει» κάθε φίλη νοικοκυρά, κάθε χρόνιά!
Να φτιάξει το «σίγουρη επιτυχία κέικ» που την ημέρα της Πρωτοχρονιάς δεν αγγίζει κανείς γιατί είναι σκασμένος από το φαγητό ή την βασιλόπιτα τσουρέκι με επιτυχία «50-50», καθώς το τσουρέκι θέλει την περιποίηση του και μέρα που είναι δεν την έχει όπως πρέπει!

*Βέβαια υπάρχουν και οι καλονοικοκυρές που ως δια μαγείας φτιάχνουν τα πάντα τέλεια!

Κάθε χρόνο οι περισσότεροι θέλουμε κάτι διαφορετικό, εκτός και αν η δική σου βασιλόπιτα είναι από αυτές τις λαχταριστές, word of mouth βασιλόπιτες που όλοι την περιμένουν πως και πως, οπότε δικαιούσαι να μην αναζητάς αυτό το κάτι άλλο!

Αν και έχω πολλές πετυχημένες βασιλόπιτες κατά νου εννοείται οτι κάθε χρόνο και λόγω του blog δοκιμάζω κάτι αλλιώτικο.

Εφέτος αυτό που ήθελα να πετύχω ήταν μια insight συνταγή για βασιλόπιτα, που θα τρώγεται χωρίς σκέψη σαν επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι.

Βασισμένη σε μια ανατολίτικη συνταγή, αυτή η «ζουμερή» βασιλόπιτα κέικ είναι τόσο αρωματική και νόστιμη, σαν ελαφρύ σιροπιαστό γλυκό, δεν θα περισσέψει, θα αγαπήσει κάθε καλεσμένος σου και εσύ θα καταχαρείς!

Μπορείς να την σερβίρεις σαν επιδόρπιο με παγωτό, με κρέμα βανίλια, με μια lemon curd, με παγωμένο γιαούρτι και φυστίκι, με μια γκαναζ λευκής σοκολάτας ή απλά σκέτη.

{ Σας στέλνω μέσα από την καρδιά μου ευχές για υγεία, ευτυχία και αγάπη, στρώστε το πιο γιορτινό σας τραπέζι με ό,τι καλό έχετε, δώστε αν χρειαστεί ένα ζεστό «πιάτο» φαγητό και μία αγκαλιά σε όποιον το έχει ανάγκη…

Να θυμάστε οτι η νέα χρονιά είναι η καλύτερη αρχή για να βάλουμε νέους στόχους, να διώξουμε ο,τι μίζερο δίπλα μας, να «καρυκεύσουμε» την ζωή μας με πολλά μπαχαρικά και χαμόγελα, να είμαστε ακόμοι πιο δοτικοί και να είμαστε αληθινοί ότι και να σημαίνει για τον καθέναν αυτό, το μόνο σίγουρο είναι οτι και από του χρόνου εδώ θα συνεχίσουμε να τρώμε «αληθινό φαγητό» και να μοιραζόμαστε την αγάπη μας γι” αυτό! }

Σας φιλώ!


 

Βασιλόπιτα με Μανταρίνι

° Έτοιμο σε: 120′
° Ποσότητα: 8-10 άτομα

Υλικά

1 πορτοκάλι
4 μανταρίνια
4 αυγά
215 gr. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
170. gr. αμυγδαλόψιχα λεπτοκομμένη
1½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο
2 κουταλιές της σούπας αμαρέτο (amaretto) ή κουαντρώ (cointreau)
1 λοβό βανίλιας
Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Διαλέγουμε ακέρωτα φρούτα και τα πλένουμε καλά.
Βάζουμε ολόκληρα τα φρούτα σε μια κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες.
Κατόπιν τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε τρυπητό και να κρυώσουν.
Πριν ξεκινήσουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C Κελσίου.

Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν σαν κρέμα και προσθέτουμε το καρδάμωμο, την βανίλια και το baking powder.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα φρούτα ολόκληρα.

Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών την αμυγδαλόψιχα, το φρούτο και το λικέρ.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή ταψί 24 εκ.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου το κέικ στους 175°C Κελσίου.
Ξεφορμάρουμε μόλις κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη λίγο πριν σερβίρουμε.

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Η συνταγή μπορεί να γίνει και με πορτοκάλια.
~ Μπορείτε να προσθέσετε τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
~ Η αμυγδαλόψιχα πρέπει να είναι πολύ λεπτή από ασπρισμένα αμύγδαλα!

Συνταγές για Βασιλόπιτα

Συνταγές με Μανταρίνια

Συνταγές για Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα Κέικ Συνταγές

Βασιλόπιτα Κέικ με Μανταρίνια

 

Συνταγή για Κέικ Πορτοκάλι

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο