Share
Όταν αποφάσισα οτι θέλω να αναβιώνω και να υπενθυμίζω στο κοινό του Funky Cook παραδοσιακές ελληνικές ή μη συνταγές, ποτέ δεν είχα φανταστεί πόσο θα αγαπήσετε μαζί μου όλες αυτές τις συνταγές!

Πολλές φορές έχω σκεφτεί πόσο κλισέ ίσως είναι κάποιες συνταγές, οτι εύκολα κάποιος μπορεί να σκεφτεί γιατί να έχει τόση σημασία η παρουσίαση μιας απλής συνταγής όπως για παράδειγμα «το σπετζοφάι» ή μια «χορτόπιτα» εφόσον άπειρες συνταγές κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο και ήδη οι περισσότεροι προφανώς γνωρίζουν πως να μαγειρέψουν.

Όμως όλες οι συνταγές κουβαλούν πάντα μια «ιστορία», μια παραδοσιακή ιστορία για τον λόγο που υπάρχουν ή ιστορίες για τα ήθη και τα έθιμα που τις χαρακτηρίζουν, ίσως για τους ανθρώπους που μπορει να έχουν συνδεθεί με αυτές, όπως η πισνίτσα που η μοναδική Εύη Βουτσινά έχει καταγράψει, για τον κάθε τόπο που αντιπροσωπεύει για την σπουδαιότητα της αυτούσιας αρχικής συνταγής που μέσα της μπορεί ένας, όποιος, κάποιος από εσάς να βρίσκει μια δική του ανάμνηση γι΄αυτό άλλωστε το φαγητό είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μας συνδέει με το παρελθόν μας.

Όσες συνταγές να μαγειρέψω, για όσες συνταγές και να γράψω, πάντα μα πάντα αυτές που θα αγαπώ αλλά αγαπάτε κι εσείς απ΄ότι διαπιστώνω είναι αυτές που δίνονται χωρίς καμία παραλλαγή όπως τις μάθαμε από τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας.

Επίσης είναι και οι συνταγές που «ανακαλύπτω» σαν αυτό δα το παστίτσιο, το Βενετσιάνικο που δεν με συνδέει απολύτως τίποτα σαν μνήμη αλλά σκέπτομαι, ταξιδεύω στον τόπο του, σκέπτομαι πως μπορεί να «πάντρεψε» κάποιος τις γεύσεις και τις καταβολές που επηρέασαν κάποιον για να δημιουργηθεί αυτή η συνταγή, τις τότε νοικοκυρές να το ετοιμάζουν, να το σερβίρουν το βράδυ της Αποκριάς και μετά έρχομαι στο σήμερα όπου αυτές οι συνταγές συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν.

Όλες αυτές οι σκέψεις με κάνουν να αγαπάω όχι μόνο την παραδοσιακή, τοπική Ελληνική Κουζίνα αλλά και τις κουζίνες όλου του κόσμου.

Φυσικά όλα αυτά είναι ανεξάντλητα και πολλές φορές μπορεί να υπάρχει λανθασμένη πληροφορία γιατί η καταγραφή όλων αυτών είναι δύσκολη όταν απλά μαθαίνεις διαβάζοντας χωρίς κάποιος να ξέρει να σε συμβουλεύσει για την «αλήθεια» και εκεί έρχεστε όλοι εσείς που με βοηθάτε όταν χρειαστεί!

Το βενετσιάνικο παστίτσιο το φτιάχνουν στα Κύθηρα τις Απόκριες, η καταγωγή του φαγητού προφανής, από το όνομα της.
Αυτό το παστίτσιο – πίτα αξίζει να το δοκιμάσεις είναι μια ξεχωριστή, ασυνήθιστη αλλά τόσο υπέροχη συνταγή!

Με αυτή την συνταγή αποφάσισα να κλείσω την αναβίωση των παραδοσιακών Αποκριάτικων εδεσμάτων στην Ελληνική Κουζίνα.

Καλή Αποκριά!


 

Βενετσιάνικο Παστίτσιο

° Έτοιμο σε: 3 ώρες
° Ποσότητα: 15-20 κομμάτια

Υλικά

για την ζύμη
450 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
155 gr. βούτυρο
100 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά και έναν κρόκο
50 ml. κονιάκ
1 πορτοκάλι

για τον κιμά
300 gr. κιμά μοσχαρίσιο
250 gr. συκώτι μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
200 ml. χυμό ντομάτας
100 ml. λευκό κρασί
50 ml. κονιάκ
50 gr. βούτυρο
50 ml. ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας
5 κόκκους μπαχάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστείτε
300 gr. μακαρόνια τρυπητά για παστίτσιο
300 gr. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε αρχικά τον κιμά, ως συνήθως.
Ψιλοκόβουμε το συκώτι και το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε το συκώτι και τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι.

Τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να πάρουν τα υλικά καστανό χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη, τον χυμό ντομάτας και όσο νερό χρειαστεί.
Σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Μόλις βράσει ο κιμάς, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι, τριμμένο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν και τα κρατάμε al dente.
Μόλις τα σουρώσουμε προσθέτουμε την 1 κουταλιά βούτυρο και τα κρατάμε ζεστά.

Ετοιμάζουμε την ζύμη
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη να αφρατέψουν πολύ καλά.

Προσθέτουμε τα αυγά και έναν κρόκο, ελαφρώς χτυπημένα, τον χυμό από το πορτοκάλι, το κονιάκ, 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και σταματάμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές ποσότητες και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, σχετικά σφικτή.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι ή χυμό πορτοκαλιού.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Η ολοκλήρωση του παστίτσιου

Θα χρησιμοποιήσουμε μια κλασική μεταλλική φόρμα χωρητικότητας 30 εκατοστών.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια.

Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Πάνω στον πάγκο ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμη σε χοντρό φύλλο και μεγέθους όσο η διάμετρος του πάτου της φόρμας.
Με αυτό το φύλλο καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας και τα πλαϊνά της πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλάνε όλα τα κομμάτια της ζύμης μεταξύ τους και να γίνει ενιαία ζύμη!

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια τον κιμά, τα 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα, και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, όπου κάθε φορά πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Κάθε φορά πατάμε καλά με την παλάμη μας το μείγμα.
Τέλος πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και πιέζουμε καλά και πάλι.

Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε την επιφάνεια, πιέζοντας καλά να κολλήσει με την κάτω ζύμη.

Εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, θα ανασηκώσουμε την ζύμη με πλαστική σπάτουλα κα θα την φέρουμε στην επιφάνεια, ώστε να κλείσουμε μεταξύ τους τις 2 ζύμες.

Καλύπτουμε την φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 160°C Κελσίου για 1 ώρα και 45 λεπτά, ελέγχοντας αν ψήθηκε η ζύμη.

Αφήνουμε 1-2 ώρες να κρυώσει το παστίτσιο και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε!

Διατηρούμε το παστίτσιο σκεπασμένο με μεμβράνη, όσο μένει γίνεται ακόμη καλύτερο!

Συνταγή για Παστίτσιο

Συνταγές για Κιμά

Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές

Ζύμες στη Κουζινομηχανή

Συνταγές για Ζύμη

Παστίτσιο Συνταγή

Συνταγές για Παστίτσιο

Βενετσιάνικο Παστίτσιο Συνταγές

Παστίτσιο Βενετσιάνικο Παραδοσιακό

Παραδοσιακές Συνταγές Κύθηρα

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο