Share

Τα ξεροτήγανα ή κατιμάρια είναι παραδοσιακό γλύκισμα από την Αμοργό!
Για τους Αμοργιανούς τα ξεροτήγανα δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλιάτικο κέρασμα αλλά τα προσφέρουν στους γάμους και τα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι.

Ξεροτήγανα Αμοργού

Ξεροτήγανα Αμοργού

By Ευα Μονοχαρη Published: Δεκεμβρίου 9, 2013

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 2 ώρες 30 λεπτά

Τα ξεροτήγανα ή κατιμάρια είναι παραδοσιακό γλύκισμα από την Αμοργό! Για …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Προεργασία
    Ετοιμάζουμε το μείγμα για το πασπάλισμα.
    Καβουρδίζουμε το σουσάμι και τα αμύγδαλα.
    Τα σπάμε στο γουδί ή στο multi.
  2. Η ζύμη
    Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγρανθεί ομοιόμορφα το μείγμα.
    Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το νερό, προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμη νερό.
  3. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες.
    Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο,κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά.
    Διπλώνουμε σε σχέδια που μας αρέσουν.
  4. Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα! Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Το σιρόπι Όσο τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
    Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι.
  6. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
    Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το σιγοβράζει, στην χαμηλότερη θερμοκρασία.
  7. Το σιρόπιασμα Ρίχνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι, με προσοχή για να μην σπάσουν!
    Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να απορροφήσουν σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
    Πασπαλίζουμε τα ξεροτήγανα με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο και ελάχιστη κανέλα!
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο