Οι πάγκοι της λαϊκής είναι γεμάτοι από υπέροχα, καταπράσινα χόρτα κάθε λογής, τις συνταγές με χόρτα τις αγαπώ αλλά πάνω από όλες τις συνταγές “έχω» τα τσιγαριαστά χόρτα με αυγά και φέτα είναι το καλύτερό μου!

Πάντα θυμάμαι αυτή την εποχή, κάποια απογεύματα, να μας βρίσκουν μέσα στους αγρούς και μια σακούλα στο χέρι να μαζεύουμε χόρτα! Ποικιλία από «πράσινα» χόρτα ήμερα και άγρια, από σπανάκια, λάπατα, σέσκουλα αλλά και ζωχιούς, αγριοράδικα και άλλα νόστιμα χόρτα εποχής.

Τα καλύτερα μας τα έφερνε η γιαγιά μου, που ανέβαινε στους πρόποδες του Παρνασσού και μας έφερνε τους ζωχιούς και απίστευτα άγρια χόρτα.

Και πώς δεν τα μαγειρεύε η μαμά μου! Συνταγές αμέτρητες όπως πίτες, χόρτα βραστά, χόρτα με σουπιές αλλά και τ΄αγαπημένα μας τσιγαριαστά χόρτα με αυγά και φέτα, πάντα με ελάχιστη ντομάτα, τα χόρτα δεν έλειπαν ποτέ από την κατσαρόλα μας.

Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζουν να είναι από τ΄αγαπημένα μου φαγητά, μη «δω» χόρτα παραμερίζω οτιδήποτε άλλο, ακόμη και τα απλούστερα βραστά χόρτα με ελαιόλαδο και λεμόνι για μένα είναι TOP!

Όμως σημασία, πέρα από τις συνταγές, έχει το σωστό μαγείρεμα των χόρτων!

Η αλήθεια είναι πως αν εξαιρέσεις τις πίτες, έμαθα να τα τρώω καλοβρασμένα γιατί η μαμά μου πάντα τα έβραζε μέχρι που «έχαναν» το πράσινό τους χρώμα.

Ευτυχώς όμως μεγαλώνοντας άρχισα ν΄αντιλαμβάνομαι οτι ο τρόπος “της» ήταν λάθος και έμαθα να τα φτιάχνω όπως ακριβώς πρέπει για να τα ευχαριστηθείς.

Κάπως «επαναπροσδιόρισα» στο μυαλό μου και τα τσιγαριαστά χόρτα, ένα παραδοσιακό φαγητό πραγματικό μεγαλείο της Ελληνικής Κουζίνας και μια συνταγή για χόρτα που πρέπει να δοκιμάσεις, δύο μικρές συμβουλές θα σου δώσω μόνο…

Μη «παραβράσεις» τα χόρτα, βάλε πολλά μυρωδικά και ρίξε μπόλικο χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι, φυσικά πάρε ένα καρβέλι ζυμωτό ψωμί δίπλα και ξεκίνα να τρως το πιο τέλειο φαγητό με χόρτα του αγρού!


Χόρτα Τσιγαριαστά με Αυγά και Φέτα


Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 20 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

500 γρ. διάφορα χόρτα εποχής (αντίδια, ραδίκια, σπανάκι, σέσκουλα)
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ματσάκι μυρωδικά (καυκαλήθρες, μάραθο, μαϊντανό, κόλιανδρο)
100 γρ. χυμό ντομάτας
50 ml. ελαιόλαδο
3-4 αυγά
100 γρ. φέτα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1 Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και χοντροκόβουμε τα χόρτα με το χέρι μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.

2 Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά.
Αραιώνουμε τον ντοματοχυμό σε 100 ml. νερό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα χόρτα.

3 Τα σωτάρουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, αρκετό πιπέρι, τα μυρωδικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

4 Μ΄ένα πιρούνι «ανοίγουμε» τα χόρτα δημιουργώντας κενά μέσα στα οποία ρίχνουμε τ΄αυγά, όταν πήξει το ασπράδι τους είναι έτοιμα, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φέτα και μπόλικο ψωμί!

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπια χόρτα εποχής μας αρέσουν
– Αν είναι η εποχή της ντομάτας προσθέτουμε 2 ντομάτες τριμμένες
– Τ΄αυγά και τη φέτα μπορούμε να τα παραλείψουμε
Εδώ μπορείς να δεις άλλη μια συνταγή με σπανάκι και αυγά

Συνταγές για Τσιγαριαστά Χόρτα

Συνταγές για Χόρτα Τσιγαριαστά

Συνταγές με Χόρτα_ Recipes Greens

Τσιγαριαστά Χόρτα Συνταγές με Αυγά

Τσιγαριαστά Χόρτα με Αυγά Εύκολες Συνταγές

Συνταγή για Χόρτα Τσιγαριαστά

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.