Share

Tο ψωμί του Χριστού, το οποίο φτιάχνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια.
Στολίζεται με διακοσμητικά σκαλιστά από ζυμάρι και έναν σταυρό.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σΆ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η συνταγή είναι πανεύκολη και με σίγουρη επιτυχία!

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο

By Ευα Μονοχαρη Published: Οκτωβρίου 25, 2013

  • Απόδοση: 1 μεγάλο καρβέλι
  • Προετοιμασία: 60 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 35 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 1 ώρα 35 λεπτά

Tο ψωμί του Χριστού, το οποίο φτιάχνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, η …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Η προετοιμασία με ξηρή μαγιά
    Σε ένα μπώλ βάζουμε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε την ζάχαρη και την μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας ρεύστος χυλός.
    Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά να φουσκώσει.
  3. Το προετοιμασία με ξινό προζύμι Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το προζύμι με τα 100 gr. αλεύρι και προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να έχουμε μία πυκνή ζύμη.
  4. Φυλάμε το προζύμι σκεπασμένο με ένα βαμβακερο η λινό τραπεζομάντηλο σε ζεστό μέρος, άν είναι χειμωνας το τοποθετούμε δίπλα σε καποιο θερμό σώμα εναλλακτικά μέσα στον φούρνο τον οποίο έχουμε προθερμάνει για 10 λεπτά στους 100°C ή σκεπάζουμε με κουβέρτα.
    Αφηνουμε το προζυμι να φουσκώσει όλο το βράδυ ή τουλαχιστον για 8 ώρες.
  5. Η ζύμη
    Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
    Κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο προσθέτουμε το αλάτι, το γλυκάνισο, το μαχλέπι, το προζύμι, το βούτυρο και το χλιαρό νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή ζύμη.
  6. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη και αφράτη ζύμη.
    Κρατάμε από την ζύμη ένα κομμάτι ζυμάρι για την διακόσμηση.
    Πλάθουμε ένα καρβελάκι και το βάζουμε σε ταψί 26 εκατοστών.
  7. Πλάθουμε 2 κορδόνια και δήμιουργουμε πάνω έναν σταυρό, τοποθετούμε το καρύδι, πιέζοντάς το στο κέντρο.
    Κάνουμε ότι σχέδιο μας αρέσει όπως π.χ. λουλουδάκια ή φύλλα.
  8. Αφήνουμε το ταψάκι σκεπασμένο με πετσέτα, σε αρκετά ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά.
    Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το αλείφουμε με μέλι και το σπασπαλίζουμε με σουσάμι.
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο