Share
Υπάρχουν μερικά φαγητά που είναι πάντα στην καρδιά μου, που στην μυρωδιά του και μόνο μας έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις από το οικογενειακό τραπέζι!

Ένα τέτοιο φαγητό είναι το χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό! Έχω δοκιμάσει να το κάνω με άλλα ζυμαρικά αλλά ποτέ δεν με ικανοποιεί, αν και πιστεύω οτι περισσότερο αυτό έχει να κάνει με την συνήθεια του «παντρέματος» του συγκεκριμένου ζυμαρικού με το χταπόδι!

Το εντυπωσιακό πάντα γι΄αυτό το αγαπημένο ελληνικό φαγητό ήταν οτι το αγαπάνε μικροί και μεγάλοι!
Ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής δεν λείπει από κανένα σπίτι!

Για εμένα το μυστικό είναι ο τρόπος που θα βράσεις το χταπόδι, η κανέλα, το σωστό αλάτι και φυσικά το μέλωμα!

Επίσης σε αυτό το φαγητό δεν θέλω ούτε το κρεμμύδι, αν το χταπόδι είναι φρέσκο ειδικά αλλά επειδή συνήθως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κατεψυγμένο θέλει μια μικρή βοήθεια στην ολοκλήρωση της γεύσης!

Μέσα από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει στον παρακάτω συνδυασμό από την μια το άρωμα του κονιάκ και τον ζωμό λαχανικών «Σαν της Μαμάς»!

Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό, όλη η γεύση και το αλάτι που χρειάζεται το φαγητό μου συμπυκνωμένο σε αυτόν τον ζωμό και το πιο σπουδαίο, χωρίς συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές!

Αυτό το φαγητό, το τόσο απλό και το τόσο νόστιμο πάντα με γεμίζει με αναμνήσεις και αυτή την φορά με λίγη παρηγοριά που τόσο είχα ανάγκη…

Η αναμνήσεις μαγειρεύονται ακόμη #AplakaiNostima

Enjoy


 

Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό

° Έτοιμο σε: 45′
° Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 600-700 gr.)
250 gr. μακαρονάκι κοφτό
1 ζωμό λαχανικών «Σαν της Μαμάς»
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
50 ml. κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
2-3 μπαχάρια
1 ξυλάκι κανέλα
1000 ml. νερό ζεστό
Ελαιόλαδο
Φρέσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ολόκληρο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, μόνο με το φύλλο δάφνης να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσθέτουμε λίγο ξύδι λευκό, αν είναι κατεψυγμένο δεν είναι απαραίτητο.
Όσο το χταπόδι σιγοβράζει θα βγάζει τα υγρά του, ελέγχουμε και σταματάμε τον βρασμό όταν το χταπόδι κοκκινίσει και μείνει με ελάχιστο υγρό, το οποίο αν θέλουμε το κρατάμε για να το προσθέσουμε κατόπιν στο φαγητό.

Τεμαχίζουμε το χταπόδι και το σωτάρουμε με ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη και το κοφτό μακαρονάκι.
Αν έχουμε λίγο απο το υγρό που βράσαμε το χταποδάκι το προσθέτουμε και αυτό.

Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το φαγητό.

Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών «Σαν της Μαμάς» ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με το φαγητό μας και να χυλώσει, σερβίρουμε άμεσα!

Σημειώσεις για τη συνταγή:

~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε όποιο κοντό και χοντρό ζυμαρικό θέλετε.
~ Το χταπόδι με αυτό τον τρόπο βρασίματος χωρίς υγρά είναι εγγύση νοστιμιάς και επιτυχίας!
~ Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και ντοματάκια κονκασέ.

Συνταγές με Χταπόδι

Συνταγή για μακαρονάκι με χταπόδι

Συνταγές Χταπόδι με Μακαρόνι

 

Μακαρόνι με Χταποδάκι

 

Συνταγές Χταπόδι με Κοφτό Μακαρονάκι

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο