Chutney Δαμάσκηνο

3.5K
Τα δαμάσκηνα και η μαρμελάδα δαμάσκηνο στην μνήμη μου είναι μια από τις σπουδαιότερες μαρμελάδες των παιδικών μου χρόνων ίσως γιατί γλύκανε τον πιο πικρό αποχαιρετισμό ένα Σεπτέμβρη του 1987.

Συνταγές με Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα πάντα μου θυμίζουν εκείνη την εποχή, τα αγαπώ, είχαμε δαμασκηνιές στον κήπο και μου θυμίζουν στιγμές με την οικογένειά μου, κάπου εκεί στο τέλος του φθινοπώρου μου στέλνουν τα τελευταία δαμάσκηνα και φτιάχνω μαρμελάδες γλυκές ή γλυκόξινες αλλά και λικέρ, (παρακάτω σας δίνω την συνταγή) ώστε να μπορώ να τις χρησιμοποιώ στα Χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα, το chutney αυτό συνδυάζεται επίσης τέλεια με τυριά και αλλαντικά!


 


Chutney Δαμάσκηνο

° Έτοιμο σε: 50′ περίπου
° Ποσότητα: 750 gr.

Υλικά
> 600 gr. δαμάσκηνα
> 2 κρεμμύδια μέτρια
> 150 ml. μηλίτη (apple cider)
> 30 gr. πετιμέζι ή μέλι
> 180 gr. καστανή ζάχαρη
> 80 ml. ξύδι λευκό
> 1¼ κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών chinese five spice Marks and Spencer Foods
> Μπούκοβο προαιρετικά

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

  • Κόβουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε στε τέσσερα κομμάτια.
    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε ομοιόμορφα κομμάτια.Συνταγές για Μαρμελάδα Δαμάσκηνο
  • Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ρίχνουμε όλα τα υλικά.Συνταγές για Chutney Δαμάσκηνο
  • Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινο κουτάλι μέχρι να δέσει η μαρμελάδα – το chutney.Δαμάσκηνα Chutney Συνταγές

Tips:
Το chinese five spice υπάρχει στο κατάστημα Marks and Spencer Foods στην Γλυφάδα, μπορείτε όμως να το φτιάξετε εύκολα και μόνοι σας με τα εξής μπαχαρικά τα καβουρδίζετε σε ένα τηγάνι και τα πολτοποιείτε στε γουδί:
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι Σιτσουάν σκόνη
1 αστεροειδή γλυκάνισο
½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
Αν δεν έχετε όλα αυτά τα μπαχαρικά χρησιμοποιήστε μπαχάρι σε σκόνη, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο.
– Το chutney είναι μια γλυκόξινη μαρμελάδα, βράζεται στην ίδια λογική και αποθηκεύεται με την ίδια διαδικασία.
– Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς με σταφίδες, σκόρδο, πιπεριές γλυκές.
– Ο μηλίτης που χρησιμοποίησα ήταν το Somersby

Chutney Συνταγές

Συνταγές με Δαμάσκηνα Μαρμελάδα

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Λικέρ Δαμάσκηνο Πετιμέζι και Φασκόμηλο

° Έτοιμο σε: 5-6 εβδομάδες
° Ποσότητα: 750 ml.

Υλικά
> 500 ml. βότκα ή τσίπουρο ή τζιν
> 350 gr. ζάχαρη
> 50 ml. πετιμέζι
> 3-4 φύλλα φασκόμηλο
> 200 gr. δαμάσκηνα
> 20 κουκούτσια από δαμάσκηνα
> 3-4 μοσχοκάρφια
> Λίγη βανίλια, προαιρετικά

Εκτέλεση βήμα-βήμα

  • Κόβουμε τα δάμασκηνα σε 4 κομμάτια. Σε ένα μεγάλο, αποστειρωμένο γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά βάζουμε όλα τα υλικά.Λικέρ Δαμάσκηνο
  • Ανακατεύουμε καλά και αποθηκεύουμε για περίπου 5-6 εβδομάδες, ανακινούμε συχνά το βάζο μέχρι να να περάσουν οι μέρες και να είναι έτοιμο το λικέρ.
  • Περνάμε από τουλπάνι και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close