Γλυκό του Κουταλιού Μελιτζανάκι

4.2K

Η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε το αγαπημένο γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι είναι το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, όπου μπορούμε εύκολα να βρούμε μικρά μελιτζανάκια!

Είναι μπελαλίδικο αλλά φτιάχνεται σχετικά εύκολα, όπως όλα τα γλυκά του κουταλιού, και η νοστιμιά του είναι αξεπέραστη!

Ποσότητα / Μερίδες: 40 κομμάτια
Χρόνος Προετοιμασίας8 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος1 hour
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά

Γλυκό του Κουταλιού Μελιτζανάκι

Εκτυπώση Συνταγής
Η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε το αγαπημένο γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι είναι το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, όπου μπορούμε εύκολα να βρούμε μικρά μελιτζανάκια!

Υλικά

  • 40 κομμάτια μελιτζανάκι τρυφερό και μικρό
  • 1000 γρ. ζαχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ξινό
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • 100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 3 λεμόνια
  • 5-6 μοσχοκάρφια

Διαδικασία

  • Κόβουμε το κοτσάνι και ανάλογα με την ποικιλία καθαρίζουμε το μελιτζανάκι, το ξεπλένουμε καλά και το χαράζουμε με ένα μαχαιράκι κατά μήκος.
  • Βάζουμε τα μελιτζανάκια σε άφθονο νερό για μια ώρα και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην επιπλέουν τα μελιτζανάκια, στύβουμε μέσα ένα λεμόνι.
  • Αλλάζουμε το νερό διαλύουμε μέσα το ξινό και ξαναβάζουμε το μελιτζανάκι για 2 ώρες, βάζουμε πάντα από επάνω το πιάτο, για να μην επιπλέουν τα μελιτζανάκια.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μελιτζανάκια, βράζουμε για 3-4 λεπτά.
  • Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές, σε καθαρό νερό κάθε φορά.
  • Απλώνουμε μια στεγνή, καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μελιτζανάκι να στεγνώσει για 5-6 ώρες.
  • Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά, ώστε να δέσουμε το σιρόπι.
  • Προσθέτουμε τα μελιτζανάκια, τα αμύγδαλα και τα μοσχοκάρφια, αν δεν τα καρφώσουμε πάνω στο μελιτζανάκι.
  • Τα μελιτζανάκια θα βγάλουν υγρά, συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την βανιλλίνη ,1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, αποσύρουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά.
  • Την επόμενη ημέρα το βράζουμε όσο χρειαστεί πάλι ώστε να δέσουμε το σιρόπι.
  • Μοιράζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε.

Join the Conversation

  1. Καλησπέρα σας, εφτιαξα γλυκο μελιτζανάκι με διάφορες τεχνικές, αλλά ενώ στην κατσαρόλα φαίνεται να έχει δέσει (το καραμελόμετρο δεν ανεβαίνει παραπάνω από 106 – 107 βαθμούς), όταν κρυώσει στο βάζο μου φαίνεται αραιό το σιροπάκι. Ευχαριστώ.

    1. Καλησπέρα! Το μελιτζανάκι είναι όντως λίγο ιδιότροπο!
      Συνήθως θα βγάλει επιπλέον υγρά, γι αυτό άλλωστε του κάνουμε και το στέγνωμα για να αποφύγουμε όσα περισσότερα υγρά γίνεται!
      Όταν βλέπω οτι το σιρόπι μου είναι αραιό το βράζω και δένω πάλι, αν χρειαστεί προσθέτω επιπλέον ζάχαρη και βράζω χωρίς να ανακατεύω.
      Ελπίζω να σας βοήθησα, καλή επιτυχία.. εκ’ νέου!

  2. Eλισαβετ says:

    Το έφτιαξα βγήκε τέλειο όσοι δοκίμασαν δεν πίστευαν ότι το μελιτζανακι μπορεί να γίνει τόσο υπέροχο ευχαριστώ πολύ πολύ για τη συνταγή αν ακολουθήσεις το χρόνο και τις αναλογίες γίνεται τέλειο ευχαριστούμε και πάλι

    1. Πολύ χαίρομαι, καλοφάγωτο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close