Κις Λορέν με Κοπανιστή και Φρέσκα Σύκα (Quiche Lorraine)

1.3K
“Real men don’t eat quiche”

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια δική μου άποψη αλλά για μια έρευνα που έγινε κάποτε από το Πανεπιστήμιο Northwestern, για λογαριασμό και δημοσιεύτηκε το 2010 στο Science.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι οι άνδρες επιλέγουν από πάντα περισσότερο τρόφιμα με “ανδροπρεπή” χαρακτήρα, για παράδειγμα ένας άνδρας θα προτιμήσει να απολαύσει ένα σουβλάκι παρά μια πίτα.
Αυτή η εγγενής προτίμηση τείνει να εξαλειφθεί,όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους πάντα θα υπάρχει το “αρσενικό” τρόφιμο, φαντάσου τώρα τι συμβαίνει με την κις λορέν! Η θηλυκή κις λορέν ή quiche lorraine συνταντά σε αυτή την συνταγή το πιο πικάντικο, ατίθασο θηλυκό, την ΠΟΠ Κοπανιστή Μυκόνου, έτσι καταρρίπτεται και ο αρχικός μύθος για την quiche και τα αγόρια!

Η ΠΟΠ Κοπανιστή Μυκόνου είναι ένα ξεχωριστό, ιδαιτερα πικάντικο τυρί, με δικό της χαρακτήρα που άνετα μπορεί να συναγωνιστεί ανάμεσα σε κορυφαία ευρωπαϊκά τυριά ίδιας κατηγορίας!

Εδώ, στον Γαστρονόμο,  μπορείς να διαβάσεις ένα ωραίο άρθρο για την κοπανιστή, η οποία έγινε βιβλίο μέσα από την λαχτάρα του Δημήτρη Ρουσσουνέλου, ο οποίος είναι ο πιο άξιος και περίφημος  “υπερασπιστής” που την έχει κάνει διάσημη στους κύκλους της γαστρονομίας και όχι μόνο!

Το υπέροχο βιβλίο, Η Κοπανιστή. Tο χθες το αύριο και 43 συνταγές,το έχω καιρό στα χέρια μου καθώς μου έκανε την τιμή να συμπεριλάβει μια συνταγή του Funky Cook και μάλιστα όχι Ελληνική αλλά Ουαλική, την οποία είχα την ιδέα να “παντρέψω” με την κοπανιστή!

Σε προτρέπω να το αποκτησεις αυτό το βιβλίο, γιατί θα σε μαγέψει!
Μπορείς να το βρεις σε Παραγγελίες Λιανική / Χονδρική: Scala Gallery 6944393323 και στο rousounelosd@gmail.com.

Η κοπανιστή μέσα από τις σελίδες με 43 καταπληκτικές συνταγές άξιων chef, μαγείρων και ερασιτεχνών μαγείρων, καλογραμμένο με εμπειρία, αναμνήσεις, αγάπη και λαχτάρα!

#realmeneatquiche


Κις Λορέν με Κοπανιστή και Φρέσκα Σύκα (Quiche Lorraine)

•Προετοιμασία: 60′  •Έτοιμο σε: 125′  •Ποσότητα:  8-10 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

για την ζύμη
165 gr. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο
320 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
40 ml. γάλα πλήρες παγωμένο
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κρόκο αυγού

για την γέμιση
2 κρεμμύδια μέτρια
150 gr. φέτες ζαμπόν
100 gr. κοπανιστή
100 gr. τυρί κρέμα
220 ml. κρέμα γάλακτος
2 αυγά
4-5 σύκα
Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή 2-3 γεμάτες ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη


Εκτέλεση βήμα-βήμα

Η ζύμη
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι αλεύρι κοσκινισμένο, την ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια.

Ανακατεύουμε τα υλικά στην χαμηλή ταχύτητα μέχρι τα υλικά μεταξύ τους να ενωθούν και να πάρουμε ένα μείγμα σαν από ψίχουλα.

Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού,το γάλα και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει.
Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Συνταγές με Κοπανιστή

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σωτάρουμε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν , προσθέτουμε την ζάχαρη και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε συχνά για 20-25 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Καραμελωμένα Κρεμμύδια Συνταγές

Η γέμιση
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την κοπανιστή το τυρί κρέμα, τα αυγά, καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρι.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Η κις λορέν
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και επάνω ανοίγουμε την ζύμη περίπου 1,5 εκατοστά πάχος, σε στρογγυλό φύλλο για μια ταρτέρα περίπου 25 εκατοστών διάμετρο.

Στρώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, τρυπάμε την ζύμη ελαφρά με ένα πιρούνι και στρώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε και το ζαμπόν, “τσαλακωμένες” την μια δίπλα στην άλλη και τέλος τα σύκα κομμένα σε τέσσερα κομμάτια.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, αν σας αρέσει πιο ξεροψημένη, λίγο περισσότερο.

Μόλις κρυώσει ελαφρά μπορείτε να σερβίρετε και με επιπλέον φρέσκα σύκα!

Κις Λορέν Συνταγές
Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Αν δεν έχετε ή δεν σας αρεσε η κοπανιστή μπορείτε να προσθέσετε άλλα τυριά στην ίδια ποσότητα.
~ Αν θέλετε την μισή ποσότητα κρέμας μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γιαούρτι και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι ή κόρν φλάουρ στο μείγμα.
~ Εκτός από ζαμπόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπέικον ή καπνιστή μπριζόλα.
~ Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο ζύμης.
~ Αν τα σύκα δεν είναι στην εποχή τους προσθέστε πιπεριές και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κις Λορέν με Ζαμπόν, Τυρί και Σύκα

Συνταγές με Σύκα

Κις Λορέν Συνταγή

Συνταγή για Κις Λορέν Quiche Lorraine

Quiche Lorraine Recipe

Συνταγές για Τάρτα Κις Λορέν

Join the Conversation

  1. Τρελαίνομαι για φρούτα στο φαγητό! οκ στα γλυκά, αλλά αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κοτόπουλο με σταφίδες που έχω δοκιμάσει, δεν παίζονται
    btw ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ φωτογραφίες, άλλο επίπεδο! well done

    1. Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Συμφωνώ απόλυτα, οι συνταγές με φρούτα στα φαγητά είναι καταπληκτικοί!

  2. Ιωάννης Π. says:

    Εξαιρετική συνταγή, υπέροχες φωτογραφίες, με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο πολλές φορές!
    πάντα τέτοια!

    1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close