Οι τηγανητές πατάτες δεν είναι απλά ένα φαγητό είναι αυτό που λέμε «a state of taste”, είναι το απόλυτο comfort food, το street food που συνοδεύει πάντα τα σουβλάκια, το φαγητό που δεν μπορεί ν΄αντισταθεί κανείς, το άλλο μισό του κοκκινιστού, της μπριζόλας και απλά ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ και να σου πω κάτι.. τηγανητές πατάτες να είναι και ας είναι και τηγανητές πατάτες στο φούρνο!

Γυρνώντας πίσω στη γευστική μου μνήμη τις βρίσκει στο κέντρο και όλα τ΄άλλα γύρω-γύρω.

Νομίζω πως ακόμη θυμάμαι τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες που έφαγα στη ζωή μου όταν ήμουν 4 ετών, ήταν σ΄ένα ελεύθερο κάμπινγκ στο Μετόχι, σ΄εκείνα τα παλιακά τηγάνια που από κάτω ήταν κατάμαυρα και τηγανισμένες στη γκαζιέρα.

Θυμάμαι κάθε καλοκαίρι στην Αταλάντη παντού να μυρίζει αντιηλιακό καρύδα και πατάτες τηγανητές, που με «ξελίγωναν»!

Θυμάμαι ακόμη τον πρώτο μου χωρισμό στα 19 να τον συνοδεύουν ένα βουνό χρυσές πατάτες, τις ημέρες που συγκατοικούσαμε με τις φίλες μου και ήμασταν με τις τσέπες άδειες να τρώμε για μέρες πατάτες ακόμη και μετά το clubbing στις 8-9 το πρωί.

Με θυμάμαι στην αγκαλιά της γιαγιάς μου κλαμμένη, όταν δεν ήθελα να φάω τ΄αλλα φαγητά και με μάλωνε η μαμά μου, θυμάμαι που τα λεπτά της δάχτυλά ζουλάγανε μια πατάτα και μια μπουκιά ψωμί να με ταϊζει στο στόμα.

Τις κατακίτρινες, γλυκές πατάτες χοντροκομμένες να πέφτουν μέσα στο καυτό λάδι που ακούγονταν σα βροχή και η μυρωδιά τους όσο τηγανίζονταν να σου τρυπά τα ρουθούνια και να σε μεθάει.

Φυσικά δεν αντιστέκομαι ποτέ σε μια τηγανιά πατάτες αλλά ακριβώς επειδή τις ΛΑΤΡΕΥΩ και θέλω αυτή τη γεύση να την απολαμβάνω συχνά, είμαι σίγουρη κι εσύ, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου αυτή τη συνταγή.

Αυτή είναι λοιπόν η καλύτερη συνταγή για τηγανητές πατάτες στο φούρνο, τραγανές, χρυσοψημένες και πεντανόστιμες τόσο που όλοι παίρνουν όρκο πως είναι στο τηγάνι και όχι στο φούρνο!


Τηγανητές Πατάτες


Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

1000 γρ. πατάτες
30 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου
Κόκκους μαύρο πιπέρι
Χοντρό Θαλασσινό αλάτι
Ξύδι

Εκτέλεση Συνταγής

1
Βάζουμε τις πατάτες σ΄ένα μπωλ, τις καλύπτουμε με χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι, τις αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Τις πλένουμε καλά με βούρτσα ή καθαρό σφουγγάρι μέχρι να είναι φαίνεται ολοκάθαρη η φλούδα τους.

2
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώστε να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα μαχαιράκι αλλά με προσοχή να μη παραβράσουν.
Όσο είναι ζεστές οι πατάτες τις κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, όπως μας αρέσουν λεπτές ή πιο χοντροκομμένες.

3
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240ο C.
Στο γουδί βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και τα «σπάμε» πολύ καλά και αναμειγνούμε το μείγμα με το ελαιόλαδο.
Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τις πατάτες κάνοντας «μασάζ» με τα δάχτυλά μας, απλώνουμε τις πατάτες σε δίσκο ψησίματος, τον οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

4
Ψήνουμε τις πατάτες, σε 2 δόσεις, στους 200ο C. μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα περίπου για 30 λεπτά.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Ο χρόνος ψησίματος αφορά χοντροκομμένες πατάτες
– Μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μείγμα μπαχαρικών σύμφωνα με τις αγαπημένες μας γεύσεις
– Κόβουμε τις πατάτες όσο λεπτές ή χοντρές μας αρέσουν
– Αν δεν μας αρέσει η φλούδα της πατάτας την αφαιρούμε

Συνταγή για Τηγανητές Πατάτες με Φλούδα στο Φούρνο

Συνταγή για Πατάτες στο Φούρνο

Συνταγές για Υγιεινές Τηγανητές Πατάτες

Συνταγές για Πατάτες με Φούρνου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.